Potrivit legii, profitul obtinut din cresterea actiunilor detinute o perioada mai mica de un an se impoziteaza cu 16%. “Casele de brokeraj retin 1% din profitul obtinut de jucator la sursa, iar acesta este virat catre Fisc.

Apoi persoana in cauza completeaza la Fisc declaratia privind venitul global si se face regularizarea impozitului”, ne anunta Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. Deci, practic, un speculator plateste la tranzactiile de pe bursa catre Fisc doar un procent din profit, restul raminind o perioada de timp la dispozitia lui.

Practic, cei 15% datorati statului pentru profitul raportat din tranzactiile speculative (detinute mai putin de 12 luni) pot fi facuti scapati de Fisc prin participarea la noi majorari de capital la companiile listate la BVB. Concret, chiar in lunile urmatoare are loc o majorare de capital la compania Impact.

Cum majorarea de capital are loc in luna noiembrie a acestui an, daca ne vom investi profitul obtinut pe bursa in aceste actiuni, dupa trecerea datei de inregistrare anuntata de societate (in cazul Impact, data este 26 noiembrie) are loc pe bursa o ajustare a pretului la aceste actiuni. Practic, ele vor scadea. Deci, la finalul anului, in loc sa figuram cu profit pe bursa, vom avea o pierdere.

Si asta pentru ca actiunile gratuite, la care investitorii au dreptul, se vor da anul urmator. Cum in Romania anul financiar se termina la 31 decembrie, vom anunta la inceputul anului urmator Fiscul, prin declaratia de venit, ca pe bursa am avut pierderi. Asa ca putem spune ca am jucat la bursa in acel an si pe banii datorati Fiscului.

integral in Cotidianul