Creditul bancar are o pondere moderata in activitatile companiilor din Romania, comparativ cu situatia din alte state, mai ales cele din vestul Europei.

Cele mai multe firme din tara noastra nu detin niciun credit, iar 86% nu se finanteaza din surse bancare, a declarat, la un seminar economic, Jean Andronie, vicepresedinte executiv Corporate Banking in cadrul BCR. Agricultura este foarte putin activa in domeniul contractarii creditelor.

In Romania, agentii comerciali din agricultura care au apelat in anii anteriori la surse bancare reprezentau 8,4% din volumul total al creditelor. Comparativ, in Franta, agricultorii care au apelat la imprumuturi bancare reprezinta 20,4% din totalul creditelor acordate. Procentaje ridicate regasim si in Spania (23%), Italia (22%), Austria (15,5%).

Practic, in aceste state, procentajul este cel putin dublu fata de Romania. Firmele cu activitati in industrie care au recurs la imprumuturi din banci reprezinta 7,9% din volumul total al creditarii.

Mai mare decat in Franta, unde ponderea industriasilor care imprumuta bani de la banci este de 6,6%. Bineinteles, in bani efectivi, in valoarea imprumuturilor, situatia este favorabila francezilor. Revenind in Spania, industriasii contracteaza 10,8% din credite, in Italia 18,2%, in Austria 10,5%, iar in Germania 10,1%.

integral in Bussines Standard