Comisiile de politica externa ale Parlamentului au aprobat joi, in unanimitate, numirea lui Adrian Vierita in postul de ambasador al tarii noastre la Washington.

De asemenea, parlamentarii au avizat numirea lui Rasvan Rusu in functia de ambasador al Romaniei in Italia.

Adrian Vierita, in varsta de 45 de ani, este in prezent secretar de stat pentru afaceri europene si euroatlantice in MAE. In perioada 2002-2006, a fost ambasador tarii noastre in Germania. Postul de ambasador al Romaniei la Washington este vacant de peste un an.

Rasvan Rusu a primit 19 voturi pentru si unul impotriva din partea parlamentarilor, care i-au sugerat intocmirea unui plan de rezolvare a problemei infractorilor romani din Italia. De asemenea, Rusu a fost sfatuit sa invete rapid limba italiana pe care nu o cunoaste.

Postul de ambasador in capitala italiana este vacant din luna mai a acestui an, dupa rechemarea in tara a lui Valentin Coltescu.

Rasvan Rusu este din Bacau, are 35 de ani si a ocupat postul de director general al Directiei Europa Extinsa. In perioada 1999- 2003 a lucrat in New York la misiunea permanenta a Romaniei la ONU.

Tot joi, presedintele Traian Basescu a semnat decretele de rechemare a ambasadorului in Federatia Rusa, Ioan Donca, si a celui din Republica Kazashstan, Vasile Soare. Potrivit intelegerii dintre Adrian Cioroianu si Traian Basescu, locul lui Donca va fi ocupat de Constantin Mihail Grigorie, actualmente ambasador in Turcia.

Comisiile de politica externa ale Parlamentului au aprobat, in unanimitate, numirea lui Daniel Banu in functia de ambasador in Bosnia-Hertegovina. La randul sau, Emil Rapcea a fost aprobat, tot in unanimitate, ambasador al tarii noastre in Republica Kazahstan.

Propunerile de ambasadori au fost facute de Ministerul de Externe, iar avizul parlamentarilor este unul consultativ, decizia apartinandu-i presedintelui Traian Basescu.