Cadrele din cadrul Ministerului Apararii si cele din Ministerul Internelor si Reformei Administrative sunt obligate sa participe la Pilonul II de pensii?

Doar soldatii si gradatii voluntari (soldat, fruntas, caporal) sunt eligibili pentru constituirea unei pensii private obligatorii. Celelalte cadre din Ministerul Apararii contribuie la un alt sistem de asigurari sociale, care nu este integrat in sistemul public.

In ceea ce priveste eligibilitatea angajatilor Ministerului Internelor si Reformei Administrative, acestia nu contribuie la sistemul public de pensii.

Este posibil transferul de la un fond de pensii private la altul si in ce conditii?

Participantul la un fond de pensii private poate solicita transferul contului sau individual de la fondul la care a aderat intial (sau la care a fost repartizat aleator de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) catre un alt fond de pensii din cadrul Pilonului II.

El este obligat sa notifice (anunte) in scris administratorul fondului de pensii de la care se transfera despre intentia sa, cu 30 de zile calendaristice inainte de aderarea efectiva la noul fond de pensii si sa ii trimita acestuia si o copie a noului act de aderare.

Notificarea se face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, insotita de toate actele justificative (copie dupa cartea de identitate si noul act de aderare autentificat prin care se desemneaza noul fond de pensii).

Calitatea sa de participant la vechiul fond de pensii nu inceteaza la data notificarii, ci la data la care are loc transferul activului personal total catre noul fond de pensii ales. La aceeasi data devine si participant la acest nou fond de pensii.

Administratorul fondului de pensii la care participantul renunta transfera catre noul fond de pensii activul personal total al persoanei respective, asa cum este constituit la data transferului, dupa deducerea cheltuielilor de transfer.

Daca solicitarea de transfer este facuta mai devreme de doi ani de la data aderarii la primul fond de pensii, participantul suporta o penalitate de transfer. Penalitatile de transfer pot diferi de la un fond la altul. In aceasta etapa, Fondul de Pensii Administrat Privat Alfa practica o penalizare de transfer de 3,5% din activul personal al participantului.

Transferul inainte de doi ani de la Fondul de Pensii Administrat Privat KD il costa pe participant 5% din valoarea activelor nete ale contului individual.

Acelasi procent il aplica si Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, precum si restul fondurilor de pensii private care activeaza la aceasta ora in Romania. Modificarea valorii penalitatilor de transfer poate fi facuta numai cu aprobarea CSSPP.

De unde pot afla informatii suplimentare celor din prospectele de emisiune despre fondurile de pensii private si despre administratorii acestora?

Din Registrul public al CSSPP in care sunt inregistrate entitatile autorizate/avizate sa functioneze in sistemul pensiilor private, de pe site-ul CSSPP: www.csspp.ro, Rubrica: Registru Public, precum si de la reprezentantii CSSPP.