Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre pensii private(2)

de I.S.     HotNews.ro
Vineri, 19 octombrie 2007, 0:00Cadrele din cadrul Ministerului Apararii si cele din Ministerul Internelor si Reformei Administrative sunt obligate sa participe la Pilonul II de pensii?

Doar soldatii si gradatii voluntari (soldat, fruntas, caporal) sunt eligibili pentru constituirea unei pensii private obligatorii. Celelalte cadre din Ministerul Apararii contribuie la un alt sistem de asigurari sociale, care nu este integrat in sistemul public.

In ceea ce priveste eligibilitatea angajatilor Ministerului Internelor si Reformei Administrative, acestia nu contribuie la sistemul public de pensii.

Este posibil transferul de la un fond de pensii private la altul si in ce conditii?

Participantul la un fond de pensii private poate solicita transferul contului sau individual de la fondul la care a aderat intial (sau la care a fost repartizat aleator de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) catre un alt fond de pensii din cadrul Pilonului II.

El este obligat sa notifice (anunte) in scris administratorul fondului de pensii de la care se transfera despre intentia sa, cu 30 de zile calendaristice inainte de aderarea efectiva la noul fond de pensii si sa ii trimita acestuia si o copie a noului act de aderare.

Notificarea se face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, insotita de toate actele justificative (copie dupa cartea de identitate si noul act de aderare autentificat prin care se desemneaza noul fond de pensii).

Calitatea sa de participant la vechiul fond de pensii nu inceteaza la data notificarii, ci la data la care are loc transferul activului personal total catre noul fond de pensii ales. La aceeasi data devine si participant la acest nou fond de pensii.

Administratorul fondului de pensii la care participantul renunta transfera catre noul fond de pensii activul personal total al persoanei respective, asa cum este constituit la data transferului, dupa deducerea cheltuielilor de transfer.

Daca solicitarea de transfer este facuta mai devreme de doi ani de la data aderarii la primul fond de pensii, participantul suporta o penalitate de transfer. Penalitatile de transfer pot diferi de la un fond la altul. In aceasta etapa, Fondul de Pensii Administrat Privat Alfa practica o penalizare de transfer de 3,5% din activul personal al participantului.

Transferul inainte de doi ani de la Fondul de Pensii Administrat Privat KD il costa pe participant 5% din valoarea activelor nete ale contului individual.

Acelasi procent il aplica si Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, precum si restul fondurilor de pensii private care activeaza la aceasta ora in Romania. Modificarea valorii penalitatilor de transfer poate fi facuta numai cu aprobarea CSSPP.

De unde pot afla informatii suplimentare celor din prospectele de emisiune despre fondurile de pensii private si despre administratorii acestora?

Din Registrul public al CSSPP in care sunt inregistrate entitatile autorizate/avizate sa functioneze in sistemul pensiilor private, de pe site-ul CSSPP: www.csspp.ro, Rubrica: Registru Public, precum si de la reprezentantii CSSPP.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


163 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  costurile la fondurile de pensii (Vineri, 19 octombrie 2007, 9:19)

  greieras [anonim]

  Am doua intrebari:

  1. cum e posibil ca cineva sa te oblige sa iti faci pensie privata? Nu e acelasi lucru ca si cum te-ar obliga sa cumperi televizor de la sc x srl? Nu e contra legilor EU?

  2 care sunt costurile de gestionare al unui fond de pensii privat? Nu este clar? 10 euro/luna? in functie de suma?
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns (Vineri, 19 octombrie 2007, 10:50)

  Mircea [anonim]

  Nu, nu este acelasi lucru, deoarece, tu banii aceia oricum ii dai pt pensia de stat. Din acei 9.5% o parte se vor redirectiona catre pensia privata ; )

  La a doau intrebare gasesti raspunsul pe www.csspp.ro , in meniul cu diferentele dintre fonduri
 • 0 (0 voturi)    
  pensie privata pentru PF (Vineri, 19 octombrie 2007, 15:31)

  Macovei Cornelia [anonim]

  Persoanele care presteaza servicii in baza unui PF si care nu cotizeaza la un sistem de pensii privat sau de stat sunt obligate faca pensie? Chiar daca fac studii la master?
 • 0 (0 voturi)    
  daca-s in strainatate? (Vineri, 19 octombrie 2007, 18:06)

  cristi [anonim]

  daca lucrez in strainantate shi sa zicem ca ma intorc peste x ani in ro ce pot face?
  sunt obligat acum sa ma inscriu la vreun fond privat?
  pot sa ma inscriu in momentul in care o sa ma intorc in ro?
  multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Nr.4 (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 0:27)

  Vasi [anonim]

  Daca esti in strainatate,de ce nu te inscrii acolo la vreun fond?
  Acolo,in orice caz,ai banii la sigur.Eu locuiesc de mai mult timp in strainatate si sincer,pensia privata este ceva "facultativ",adica te asigur daca vrei.Ca angajat la o firma si asa ti se plateste si ptr.pensie.Pensia privata(daca este acelas sistem ca-n vest)nu ar trebui sa fie obligatorie!
  Din vest stiu,ca cu cat mai devreme,cu atat mai bine.La 50 de ani
  nu prea esti convenabil ptr.aceste fonduri(varsta de pensionare fiind 65).Asa stiu eu de aici.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by