Euro a depasit, pentru prima oara in istorie, pe pietele valutare, pragul de 1,43 de dolari, intr-un moment in care incetinirea ritmului de crestere economica a Statelor Unite lasa loc posibilitatii de scadere a dobanzii cheie, relateaza AFP.

Moneda unica europeana a atins nivelul istoric-record de 1,4305 de dolari.

Unul dintre motivele devalorizarii dolarului ar putea fi publicarea, miercuri, in Statele Unite, a doi indicatori care au confirmat dificultatile cu care se confrunta piata imobiliara americana: constructiile de locuinte au scazut, in luna septembrie, cu 10%, iar numarul aprobarilor de constructie a scazut, si el, cu 7 procente.

De asemenea, Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a subliniat, intr-un raport lunar, o incetinire a cresterii economice incepand cu luna august, momentul in care criza creditelor cu risc ridicat a lovit pietele financiare din intreaga lume.

Analistii estimeaza ca Federal Reserve, care a redus, deja, in luna septembrie, dobanda cheie cu 0,50%, pana la 4,75%, ar putea decide o noua reducere la sfarsitul acestei luni, ceea ce ar afecta si evolutia monedei americane.