In ceea ce priveste desfiintarea unei companii, lucrurile sunt ceva mai complicate. Exista multi proprietari de firme care, desi nu mai desfasoara activitate, evita sa desfiinteze societatea din cauza costurilor ridicate si a duratei mari a procedurii, spun acestia.

O firma poate avea activitatea suspendata cel mult trei ani, timp in care trebuie sa depuna la Fisc rapoarte cu bilant zero. Daca nu-si reia activitatea dupa acest termen, societatea va fi desfiintata.

Proceduri mai simple

Modificarile la Legea societatilor comerciale, care au intrat in vigoare la finele lunii iunie, au schimbat situatia, simplificand procedurile.

Potrivit noilor prevederi, „in cazul in care asociatii societatilor cu raspundere limitata (SRL) - care detin o pondere de 80%-90% in totalul firmelor - se inteleg asupra impartirii bunurilor, firma este dizolvata si radiata fara a mai trece prin etapa de lichidare”,

spune Valentina Burdescu, directorul Directiei Buletinul Procedurilor de Insolventa din cadrul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Aceasta inseamna costuri mai mici si reducerea duratei procedurii pana la aproximativ 15-20 de zile, daca reprezentantii firmei prezinta dosarul complet pentru fiecare dintre cele doua etape: de lichidare, apoi de radiere.

In cazul SRL-urilor, unde asociatii nu gasesc un compromis privind impartirea bunurilor, precum si la societatile pe actiuni (SA), intre dizolvare si radiere e inclusa etapa de lichidare. In aceasta situatie, se angajeaza un lichidator membru al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

Acesta inventariaza patrimoniul firmei si documentele financiare, plateste datoriile, vinde la licitatie bunurile si imparte ce ramane asociatilor sau actionarilor. Onorariul unui lichidator porneste de la 200-300 de lei si depinde de complexitatea cazului.

Cinci ani pentru o radiere

O firma poate fi desfiintata si la cererea partenerilor de afaceri nemultumiti ca aceasta nu-si achita datoriile care depasesc suma de 10.000 de lei. In acest caz, demareaza lichidarea judiciara si este numit un lichidator care gestioneaza procedura de faliment.

Alte motive pentru care o societate poate fi desfiintata sunt: nedepunerea situatiilor financiare la Registrul Comertului, nu poate fi gasita la sediul social, au disparut asociatii sau nu desfasoara activitate de peste trei ani.

Oricine poate cere numirea unui lichidator care sa se ocupe de desfiintarea acestor firme. In acest caz, lichidatorul este platit din Fondul de lichidare, onorariul fiind stabilit de judecator. Fondul se constituie din 20% din taxele platite de firme catre Registrul Comertului.

Potrivit lui Alexandru Frumosu, secretarul general al UNPIR, in tara activeaza aproximativ 1.600 de lichidatori judiciari. Acestia au in lucru, in prezent, peste 200.000 de dosare de dizolvare a firmelor-fantoma, insa banii pentru aceste cazuri sunt insuficienti.

Frumosu a precizat ca, in prezent, lichidatorii incaseaza plati abia pentru inceputul anului trecut. Cazurile dificile de lichidare judiciara pot dura si pana la cinci ani.

Integral in Evz