Dupa cateva saptamani de deliberari, ministrul a semnat ieri un ordin prin care au fost „imputerniciti” in functiile de adjuncti ai sefului politiei comisarii-sefi Gheorghi Plai (fost sef al inspectoratelor judetene Iasi si Botosani), Petre Toba (fost adjunct la Politia Capitalei) si Gheorghe Dragomiroiu (fost sef de serviciu in cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR).

In acelasi timp, la DGIPI au fost numiti pe posturile de directori-adjuncti procurorul Marcel Sampetru - transferat, la inceputul acestei luni de la parlament pe functia de consilier al ministrului David - si chestorul Eugen Corciu, fost prim-adjunct al sefului politiei.

Plai, contestat de viitorii subalterni

In timp ce „mutarile” de la DGIPI erau asteptate, nu acelasi lucru se poate spune si despre cele din politie. Surse din IGPR sustin ca asezarea lui Plai intr-un post-cheie - acela de prim-adjunct al sefului politiei, coordonator al Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog - le-ar displacea viitorilor sai subalterni.

Mai mult - sustin aceleasi surse - Gheorghi Plai nu ar fi agreat nici de seful sau, chestorul Gheorghe Popa, care ar fi afirmat, de curand, ca nu si l-ar dori adjunct.

„In timp ce calitatile profesionale ale lui Toba si Dragomiroiu nu pot fi contestate, sa nu uitam ca domnul Plai a fost demis de la conducerea IPJ Iasi, in 2005, in urma scandalului legat de modul in care a fost condusa ancheta in cazul mortii micutei Larisa Chelaru. Ancheta in care s-a implicat personal”, au precizat aceleasi surse.

In decembrie, Corpul de Control al IGP a stabilit ca din dosarul privind moartea Larisei a fost sustras raportul de perchezitie facuta, superficial, intr-o boxa in care cadavrul micutei fusese ascuns timp de doua luni si jumatate. Cu toate acestea, la inceputul anului, Plai a fost numit sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Botosani.

Nepoata - procuror, nevasta - contabil la Fenechiu

Numele lui Gheorghi Plai si al nepoatei sale, Iulia Diaconu, procuror in cadrul DIICOT - Iasi, au aparut si in interceptarile telefonice facute in dosarul „Tascochim”, referitor la o evaziune fiscala de 4,5 milioane de euro, in care au fost trimisi in judecata mai multi lideri ai lumii interlope din Iasi si Vaslui.

Potrivit unor surse judiciare, personajul principal al afacerii - un basarabean arestat pentru ca ar fi planuit un atentat cu bomba - ar fi fost informatorul lui Plai. Pe de alta parte, sotia comisarului-sef, Lenuta Plai, a tinut contabilitatea societatii Fene Grup a lui Relu Fenechiu. De altfel, la Iasi se spune ca Fenechiu l-ar fi propulsat pe Plai in fruntea IPJ.

Integral in Evz