Unul dintre autori ar fi, potrivit surselor indicate, Nicolae Jilaveanu, fost sef al acestui proiect. Ulterior, acesta a fost schimbat din functie de catre seful companiei, Mihai Grecu.

Memorandumul, care ar fi urmat sa ajunga pe masa premierului Tariceanu, nu a ajuns nici la ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, deoarece sefului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Mihai Grecu, i s-a parut „pueril“.

Acesta a recunoscut ca a ajuns la el un asemenea document „nesolicitat“, dar ca nu l-a bagat in seama.

Intr-o etapa ulterioara, memorandumul a fost refacut si din acesta a disparut posibilitatea rezilierii partiale a contractului, fiind mentionata doar necesitatea aprobarii de catre Guvern a unor cresteri de sume alocate Bechtel pentru cele doua tronsoane aflate in lucru,

respectiv de la 343 la 434 de milioane de dolari, pentru portiunea 2B (Cimpia Turzii-Cluj), si de la 214 la 445 de milioane de dolari, pentru tronsonul 3C (Suplacu de Barcau-Bors).

„Decizia realizarii lui a fost luata dupa ce o analiza in interiorul companiei a aratat ca proiectul (pretul autostrazii - n.red.) va fi depasit cu cinci miliarde de euro. La realizarea lui au participat citeva persoane din cadrul Companiei de Autostrazi, implicate in proiect.

Oricum, intocmirea lui a fost impusa si de necesitatea aprobarii de catre Guvern a unor noi valori pentru contractul cu Bechtel, dupa ce s-a vazut ca proiectul nu se poate incadra in suma aprobata initial, de aproximativ 2,2 miliarde de euro“, ne-au declarat sursele indicate.

Ministrul Orban a negat ieri ca Ministerul Transporturilor ar fi trimis Guvernului proiectul unui astfel de document, insa nu a respins faptul ca un proiect al acestuia a fost conceput in interiorul ministerului.

In plus, Orban, citat de MEDIAFAX, a apreciat ca ceea ce a aparut ieri in Cotidianul (in consecinta, inclusiv facsimilul publicat cu sigla Ministerului Transporturilor) este o „minciuna sfinta“. „Nu intentionez sa reziliez contractul. Nu exista nici un memorandum.

Singurul memorandum legat de autostrazi care a fost trimis de la Ministerul Transporturilor catre Guvern este cel prin care s-a aprobat planul de finantare pentru constructia retelei principale de autostrazi a Romaniei intre 2007 si 2013“, a precizat ministrul.

Integral in Cotidianul