Zestrea societatii "Bradul" SA se compunea, printre altele, din trei complexuri hoteliere, iar acestea au ajuns prin negociere directa la firmele controlate direct sau prin interpusi de catre Janos Kurko.

Nici banii societatii "Bradul" nu au ramas neatinsi. O intreaga morisca de SRL-uri a lichidat tot ceea ce mai exista in conturi, firele afacerii ducand tot la Kurko.

Desi jocurile financiare ale acestui personaj sunt mai vechi, pana acum nici o instanta nu a fost investita sa judece vreun dosar penal, cercetarile referitoare la Kurko fiind blocate la nivel de parchete sau politie.

O posibila explicatie s-ar putea gasi privind spre cercurile relationale sau de afaceri in care se misca Janos Kurko: il are drept asociat in afaceri pe cumnatul liderului UDMR, Verestoy Attila, si este aparat in justitie de senatorul-avocat Gyorgy Frunda.

Beneficiar al mai multor privatizari "de succes", Janos Kurko figureaza in Top 300 al celor mai bogati romani, cu o avere estimata la 23 milioane de dolari.

La finalul anului 1999, Societatea Comerciala pe Actiuni in Turism "Bradul" SA (SCAT Bradul SA - n.r.) era detinuta in principal de doi mari actionari: SIF Transilvania, cu 47,42%, si Fondul Proprietatii de Stat (FPS), cu 40%.

In urma hotararii statului de a vinde participatia in cadrul SCAT "Bradul" SA, la data de 5 ianuarie 2000 a avut loc o licitatie in urma careia pachetul de 40% a fost adjudecat de o firma infiintata cu doar o luna inainte de catre omul de afaceri Kurko Janos: "Fenyo & Kukullo" SRL.

In mod surprinzator, desi o actiune SCAT "Bradul" SA valora 61.000 de lei, FPS a acceptat sa incheie afacerea cu Janos Kurko la jumatate din aceasta suma.

Astfel, conform contractului de vanzare-cumparare actiuni nr. HR2/ 2000, pentru cota de 40% din SCAT "Bradul" SA insemnand 205.816 actiuni, firma "Fenyo & Kukullo" SRL a achitat doar 6,791 miliarde de lei.

Adica un pret de 33.000 de lei pentru fiecare actiune, o valoare plasata cu mult sub cea reala avand in vedere ca intreg capitalul social al SCAT "Bradul" SA era format din imobile, iar cu cateva luni in urma avusese loc o majorare de capital in urma careia pretul per actiune crescuse la 61.000 de lei, valoare recunoscuta si de FPS.

Faptul ca vanzarea in favoarea lui Kurko s-a facut la mica intelegere, la jumatate din pret, a fost confirmat de evolutiile ulterioare ale SCAT "Bradul" SA.

Cum a fost exclus statul din ecuatie

Imediat ce Janos Kurko a ajuns, prin intermediul firmei sale "Fenyo & Kukullo" SRL, actionar la SCAT "Bradul" SA, a fost pus in functiune un plan prin care societatea a pierdut activele.

Ca un prim pas, desi aveau obligatia de a include in capitalul social al societatii terenurile pentru care abia in anul 2000 s-au emis certificate de atestare a dreptului de proprietate, administratorii SCAT "Bradul" SA nu au facut acest lucru.

Cum aceasta operatiune de includere a terenurilor in capitalul social urma a se efectua prin emiterea de noi actiuni in favoarea FPS, se poate spune ca statul a pierdut un nou pachet de actiuni la care, potrivit legii, ar fi avut dreptul.

Acest fapt s-a pliat perfect pe interesele lui Janos Kurko, care, pentru a contracara interesele celuilalt mare actionar, SIF Transilvania, avea nevoie sa atraga de partea sa cativa mici actionari. Lucru pe care l-a reusit.

La diferente de unu, maximum doua procente, adunarile actionarilor SCAT "Bradul" SA au inceput apoi sa adopte hotarari care, in scurt timp, au dus la imbogatirea lui Janos Kurko si, inevitabil, la falimentul societatii "Bradul".

Un articol de Mihai Ciorcan

Integral in Romania libera