Laureatul premiului Nobel si unul dintre pionierii cercetarilor in domeniul ADN, James Watson, si-a cerut scuze “fara rezerve” dupa ce a fost acuzat de rasism pentru declaratiile facute in urma cu cateva zile la adresa persoanelor de culoare, informeaza The Guardian.

Intr-un interviu acordat publicatiei “Sunday Times”, Watson afirmase ca este “in mod firesc sumbru in legatura cu viitorul Africii” deoarece “toate politicile noastre sociale sunt bazate pe faptul ca inteligenta lor este identica cu a noastra - cand de fapt toate studiile indica altceva”.

Profesorul Watson a mai fost citat afirmand ca spera ca toti oamenii sa fie egali, dar "cei care au angajati persoane de culoare spun ca acest lucru nu este adevarat”.

“Sunt socat de cele intamplate”, a declarat Watson la Londra, la lansarea noului sau volum, “Avoid Boring People”. “Pot cu siguranta sa inteleg de ce oamenii au reactionat astfel dupa ce au citit acele declaratii”.

Conform celor publicate de The Guardian, Watson si-a cerut scuze “fara rezerve” fata de cei care s-au simtit jigniti de declaratiile sale ca “Africa, ca un continent, este cumva inferior genetic”.

“Nu aceasta este ceea ce am vrut sa spun”, a declarat Watson, afirmand ca “nu exista o baza stiintifica pentru o astfel de teorie”.

Opinia publica din Marea Britanie a criticat imediat declaratiile lui Watson, primarul Londrei, Ken Livingstone, afirmand ca ele sunt “propaganda rasista mascata sub forma unui fapt stiintific”.

The Guardian noteaza ca nu este prima data cand Watson provoaca controverse. El a declarat la un moment dat ca femeile ar trebui sa aiba dreptul la avort daca se dovedeste prin teste ca viitorul copil va fi homosexual. El a sugerat, de asemenea, ca exista o legatura intre culoarea pielii si apetitul sexual, afirmand ca persoanele de culoare au libidouri mai inalte. Watson a afirmat la un moment dat ca frumusetea poate fi realizata genetic.

Conducerea laboratorului Cold Spring Harbor din New York a decis sa-l suspende pe Watson din randurile sale, dupa ce afirmatiile cu tenta rasista de saptamana trecuta au fost facute publice. De asemenea, Muzeul de Stiinta din Londra si Festivalul Ideilor de la Bristol au hotarat sa anuleze prezentarile pe care laureatul premiului Nobel trebuia sa le tina in acest sfarsit de saptamana.

Nascut la Chicago, James Watson a studiat in Statele Unite si Danemarca, inainte de a se muta la Universitatea Cambridge, in Marea Britanie. Impreuna cu Francis Crick, el a castigat Premiul Nobel in 1962 pentru descoperirile legate de structura ADN.