Actrita britanica Deborah Kerr, a murit marti, in Suffolk, Marea Britanie, la varsta de 86 de ani, a anuntat, joi, impresarul actritei, potrivit AFP. Deborah Jane Kerr Trimmer, denumita "trandafirul englezesc de la Hollywood" suferea de mai multi ani de maladia Parkinson.

In 1994, actita britanica a fost recompensata cu premiul Oscar pentru intreaga activitate, cariera sa fiind marcata de maiestrie si eleganta.

Kerr s-a nascut in Scotia, pe 30 septembrie 1921 si a debutat dansatoare. Ca actrita a debutat pe marile ecrane in lungmetrajul "Major Barbara" (1941), de Gabriel Pascal si Harold French. La Hollywood a cunoscut adevaratul succes, cu roluri extrem de diverse: guvernanta, in "The Innocents" (1961) de Jack Clayton, calugarita, in "Heaven Knows, Mr.

Allison" (1957) de John Huston, femeie mondena, in "Bonjour tristesse" (1958) de Otto Preminger, sau sotie furioasa, in "The Arrangement" (1969) de Elia Kazan. Eroinele pe care actrita le-a interpretat s-au evidentiat prin frumusete, eleganta si inteligenta.

Kerr a mai jucat in "Noaptea iguanei" (1964) de John Huston si in prima versiune a filmului "Casino Royale" (1967).

Scena de dragoste alaturi de Burt Lancaster din "From Here to Eternity", pe o plaja, este unul dintre simbolurile romantismului din cinematografia mondiala.

In 1945, Deborah Kerr s-a casatorit cu Anthony Bartley, un militar cu care a avut doua fiice. Cei doi au divortat in 1959. Deborah Kerr s-a casatorit ulterior cu scriitorul Peter Viertel, in 1960.

In 1998, Deborah Kerr a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic din partea reginei Elizabeth a II-a, informeaza AFP.