“Ministrul David a incalcat Statutul politistului, unde, la articolul 18, se specifica faptul ca posturile de conducere se ocupa, de regula, prin examen sau concurs, dupa caz, in situatiile si in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Internelor”, ne-a declarat presedintele CNP, Constantin Vieriu, care sustine ca CNP trebuia consultat.

Este si cazul proaspetelor numiri de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), fosta directie “Doi s-un sfert”.

Buletinul informativ de joi al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) spune ca, din dispozitia ministrului Internelor, au fost numiti ca directori adjuncti procurorul Marcel Sampetru si chestorul de politie Eugen Corciu, fara sa se faca vreo referire la un eventual concurs.

Prima incalcare a Statutului politistului s-a petrecut in luna august, cind ministrul David l-a schimbat din functie pe Dumitru Jianu, fostul sef al Directiei Politiei Rutiere, tot fara sa consulte Corpul National al Politistilor.

In replica, purtatorul de cuvint al MIRA, Marius Tache, ne-a declarat ca, desi in comunicat se specifica faptul ca Sampetru si Corciu “au fost numiti”, acest lucru se poate spune numai in cazul lui Marcel Sampetru, care este procuror si nu s-ar subordona regulilor politienesti.

“Iar domnul Eugen Corciu nu a fost numit, ci imputernicit pentru o perioada de trei luni”, a precizat Marius Tache.

Presedintele CNP mai acuza ca ministrul David a apelat la o “gaselnita” in cazul celorlalte numiri de joi, ale adjunctilor sefului Politiei Romane. “Nu a numit in functiile de adjuncti pe comisarii-sefi Petre Toba, Gheorghe Plai si pe Gheorghe Dragomiroiu, ci doar i-a imputernicit pentru a nu ne consulta cu privire la aceste schimbari.

Si, ca urmare, noi am aflat despre ele din presa”, explica Vieriu. In opinia sa, aceasta este o dovada ca functiile de la virful Politiei sint ocupate politic: “In opinia noastra, singurul care a fost numit pe motive de competenta este Petre Toba. El are experienta. Dar celelalte functii sint ocupate politic.

Ca dovada ca nu s-a facut concurs si ca nu s-a facut inlocuirea in functie de competenta, ba dimpotriva”, a mai spus Vieriu.

Integral in Cotidianul