Depaseste puterea mea de intelegere faptul ca aproape toti adversarii presedintelui Basescu par a lucra strict in favoarea lui. In privinta lui Chiuariu am chiar impresia ca presedintele il plateste pentru serviciile facute.

Ceea ce s-a petrecut joi la Consiliul Superior al Magistraturii m-a consternat. De multa vreme n-am mai intilnit o asemenea mostra de inabilitate politica (expresia este, in cazul de fata, eufemismul pentru “prostie in stare pura”).

CSM a decis, cu sase voturi pentru si unul impotriva (al ministrului Justitiei), ca nu este de acord cu revocarea din functie a procurorului Doru Tulus, seful Sectiei a II-a a DNA, cea care ancheteaza majoritatea cazurilor de mare coruptie, inclusiv cel al lui Tudor Chiuariu.

Cind a cerut prima data acest aviz, in luna mai, Chiuariu declara public, in fata camerelor tv, ca, in cazul in care CSM considera ca Tulus nu trebuie schimbat din functie, isi va retrage cererea. A urmat un control de fond, in care au fost inspectate pina si toaletele DNA.

Controlul a produs un raport care, initial, descria o atmosfera apocaliptica la sectia lui Tulus, dar, in urma obiectiunilor lui Daniel Morar, seful DNA, obiectiuni admise in unanimitate de CSM (deci si de Chiuariu), documentul era la fel de inofensiv ca Mersul trenurilor.

Ei bine, faptul ca Tudor Chiuariu nu-si respecta promisiunea din primavara este lipsit de relevanta. Sintem deja imuni la astfel de gesturi ale politicienilor. In astfel de cazuri, evenimentul mediatic ar fi aparitia unui politician care isi respecta consecvent promisiunile facute. In ce-l priveste pe Chiuariu, intriganta este naivitatea de care da dovada.

Aceasta intrucit ultimul cuvint in numirea sau revocarea din functie a unui sef sau a unui adjunct DNA il are presedintele Traian Basescu. Care nu va rata momentul pentru a-l face inca o data de ris pe ministrul Justitiei si, implicit, intregul guvern Tariceanu II. Imi si imaginez cum se distreaza Basescu, la un sprit, pe seama neroziei lui Chiuariu.

Cum isi planifica urmatoarea aparitie televizata, la o ora de maxima audienta, si citeste avizul negativ al CSM. Cum il arata cu degetul pe Chiuariu ca aparator din oficiu al marilor corupti. Va mai aminti, probabil, presedintele, ca inclusiv Chiuariu are un dosar penal si chiar la sectia lui Tulus.

Ca background, Basescu nu va rata ocazia sa reaminteasca de decizia lui Chiuariu de a desfiinta prin ordonanta de urgenta comisia de la Cotroceni, care avizeaza cererile DNA de declansare a urmaririi penale impotriva ministrilor. Dupa care va aplica pe cererea ministrului rezolutia “se respinge”.

Deci, Chiuariu nu numai ca nu va reusi sa-l inlature pe Doru Tulus, dar se va alege si cu un sac de cucuie de la Basescu.