O ancheta desfasurata de autoritatile elevetiene arata ca trei sferturi din cersetorii din Geneva sunt romani, precizeaza Tribune de Geneve, in editia electronica de sambata.

Potrivit cotidianului elvetian, acestia sunt plasati in locuri strategice - intrarea in marile magazine, banci sau oficii postale - pentru a nu lasa pe nimeni indiferent.

Guvernul elvetian a propus deja un plan de actiune, care trebuia sa fie pus in aplicare la sfarsitul verii, insa a fost amanat pana la sfarsitul anului. In acest sens, autoritatile au cerut inventariere persoanelor care cersesc. Potrivit politiei, trei sferturi dintre cersetori provin din Romania (majoritatea fiind de etnie rroma) ceilalti fiind slovaci, elvetieni, francezi si ungari.

Multi dintre ei sunt insotiti de copii sau prezinta prezinta diverse handicapuri. Varsta medie a acestor cersetori este in jur de 30 de ani.

Aceste date ar trebui sa serveasca unui plan de actiune promis de Guvern, anuntat initial pentru sfarsitul verii si amanat ulterior pana la sfarsitul anului.

Unii dintre locuitorii orasului Geneva sunt inspaimantati de acest fenoment, iar altii se simt chiar vinovati de faptul ca nu se iau masuri de prevenire si combatere a cersetoriei.