Brazilianul Felipe Massa a obtinut prima pozitie a grilei de start in Marele Premiu gazduit de tara sa natala si va incerca sa arbitreze lupta pentru titlu in ultima cursa a sezonului. Pentru trofeul de campion se lupta Lewis Hamilton, Fernando Alonso si Kimi Raikkonen, care vor porni in spatele lui Massa.

Grila de start in GP Brazilia

1. Felipe Massa (Brazilia-Ferrari) 1 min 11.931 sec

2. Lewis Hamilton (Marea Britanie-McLaren) 1:12.082

3. Kimi Raikkonen (Finlanda-Ferrari) 1:12.322

4. Fernando Alonso (Spania-McLaren) 1:12.356

5. Mark Webber (Australia-RedBull - Renault) 1:12.928

6. Nick Heidfeld (Germania-BMW Sauber) 1:13.081

7. Robert Kubica (Polonia-BMW Sauber) 1:13.129

8. Jarno Trulli (Italia-Toyota) 1:13.195

9. David Coulthard (Marea Britanie-RedBull - Renault) 1:13.272

10. Nico Rosberg (Germania-Williams - Toyota) 1:13.477

Lupta pentru titlu se da in trei. Pentru a noua oara in istoria Formulei 1, si pentru prima data dupa 1986, trei piloti pot castiga titlul de campion inainte de ultima cursa. Totusi, niciodata al treilea clasat inainte de ultima cursa nu a devenit campion, astfel ca istoria nu este de partea lui Kimi Raikkonen, aflat in aceasta situatie.

In cele opt ocazii cand trei piloti aveau sanse la titlul mondial inainte de ultimul Grand Prix, de patru ori pilotul aflat pe primul loc in clasament a castigat si titlul, si tot de patru ori al doilea clasat si-a adjudecat in final coroana.

In 1986, ultima astfel de situatie, francezul Alain Prost a devenit campion mondial, desi englezul Nigel Mansell era pe prima pozitie cu o cursa inainte de final. Brazilianul Nelson Piquet, si el cu sanse la titlu, a ramas pe pozitia a treia. Atunci, Prost avea sase puncte in urma lui Mansell, dar a incheiat cu doua puncte avans.

In clasamentul general din 2007, Lewis Hamilton are un avans de patru puncte fata de coechipierul sau de la McLaren Mercedes, Fernando Alonso, castigatorul ultimelor doua campionate, iar Kimi Raikkonen (Ferrari) se afla pe pozitia a treia, la sapte puncte in urma englezului.

Daca Lewis Hamilton va cuceri titlul mondial, el va stabili trei recorduri: cel mai tanar campion mondial, primul debutant care cucereste titlul si de asemenea primul pilot de culoare care stabileste aceasta performanta.