Infrangere zdrobitoare pentru formatiunea conservatoare a fratilor Kaczinsky la alegerile legislative anticipate desfasurate, duminica, in Polonia.

Partidul de opozitie Platforma Civica, condus de Donald Tusk, a castigat intre 43,7 si 44,2 la suta din sufragii, in timp ce Partidul conservator Lege si Justitie (PiS) a obtinut doar 30,4 pana la 31,3 la suta din voturi, relateaza AFP, care citeaza primele sondaje realizate la iesirea de la urne.

Pe locul al treilea se situeaza Alianta de centru stanga (LiD) a fostului presedinte Aleksander Kwasniewski, cu 12,2 pana la 13,3 procente. Partidul taranesc traditional PSL, un aliat al liberalilor in provincie, este creditat cu 7,9 pana la 8,4 procente.

Sectiile de votare s-au deschis in Polonia duminica dimineata, pentru alegerile legislative anticipate. Platforma civica de centru-dreapta, aflata in prezent in opozitie, spera sa invinga partidul premierului Jaroslav Kaczynski.

Alegerile au fost convocate dupa prabusirea coalitiei aflata la conducere, in urma unei investigatii de coruptie. O problema care a starnit ingrijorarea a fost lipsa de interes a populatiei fata de alegeri, insa rata de participare la scrutinul de duminica a fost de peste 56 la suta, nivel record pentru perioada postcomunista.

Cu doi ani inainte de termenul normal de 2009, polonezii si-au reinnoit cele doua camere al Parlamentului, adica 460 de deputati alesi prin scrutin proportional si 100 de senatori alesi prin scrutin uninominal cu un tur. In urma acestei victorii, Platforma Civica ar obtine o majoritate absoluta in Camera inferioara a Parlamentului, cu 236 de locuri din cele 460.

Acest fapt reprezinta o puternica lovitura pentru presedintele Lech Kaczynski si fratele sau geaman, Jaroslav Kaczynski, care in ultimii doi ani au reprezentat singurul raspuns politic atat pentru dreapta patriotica si catolica, cat si pentru toti perdantii de dupa perioada comunista.