Pe lista figureaza candidatii plasati pe locuri eligibile de catre partide, dar care nu au trecut de filtrul celor sapte criterii de integritate agreate de Coalitie cu majoritatea partidelor politice, se arata intr-un comunicat remis HotNews.

„Au fost monitorizati doar candidatii partidelor parlamentare si a celor indicate de sondaje ca avind sanse sa depaseasca pragul electoral. Rezultatele monitorizarii au fost trimise partidelor pentru a le oferi posibilitatea verificarii si eventual retragerii acestor candidati”.

La conferinta de presa, care s-a desfasurat la sediul GDS au participat liderii CPC-AE, intre care Mircea Toma - Agentia de Monitorizare a Presei, Cristian Pirvulescu, Adrian Sorescu - Aociatia Pro Democratia, Bogdan Hossu - Cartel Alfa, Cristina Guseth - Freedom House, Rodica Palade - GDS, Suzana Dobre - SAR, Florian Mihalcea - Societatea Timisoara.

Proiectul Coalitiei pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene 2007 se deruleaza cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe - CEE Trust.

Motivele pentru care candidatii nu corespund criteriilor de eligibilitate

Petru Filip, locul trei pe lista PDpentru PE este acuzat de conflict de interese in raport cu afacerile familiei sau ale unor apropiati, care ar beneficia de contracte cu autoritatile locale.

Tot de la PD, Marian Zlotea, locul opt pe lista PD pentru PE, nu corespunde profilului de integritate deoarece presa a semnalat despre faptul ca fundatia acestuia a primit o finantare de la administratia locala in perioada in care el detinea o pozitie publica in administratie.

Din partea PNL, CPC l-a nominalizat pe Daniel Daianu, locul doi pe lista pentru PE, care “a fost trei ani ofiter al DIE, fapt pe care l-a facut public dupa revolutie”, desi “are verdict de la CNSAS ca nu a facut politie politica”.

Locul zece pe lista PNL pentru PE, Cristian Anghel, primarul de Baia Mare, “a fost trimis in judecata de DNA pentru ca ar fi achizitionat pentru primarie un imobil supraevaluat, cu un prejudiciu presupus la bugetul local de aproape 400.000 de euro”.

Cat priveste PRM, lista CPC o vizeaza pe Daniela Buruiana Aprodu, locul doi, care, in declaratiile de venit din ultimii trei ani a raportat venituri semnificativ mai mici decat bunurile pe care le detine sau le-au achizitionat. Tot de la PRM este si Cristian Stanescu, locul cinci pe lista partidului la PE, care este “traseist politic” - APR, PD si apoi PRM.

Nicolae Patru, locul sase din partea PRM pentru euroscrutin, a fost, potrivit unor note SRI citate de Academia Catavencu, “participant activ la mineriada din 1999”.

La PSD, candidatul de pe locul doi, Adrian Severin, este mentionat pentru ca, potrivit unui raport al Corpului de control al Guvernului, a primit o locuinta de la primarie in 1991, iar o alta a fost repartizata socrilor sai, desi nu indeplineau conditiile legale.

Ioan Mircea Pascu, locul sapte pe lista PSD la PE, este mentionat de CPC ca a fost ministru al Apararii in perioada achizitionarii a doua fregate din Marea Britanie “pentru care la Londra doua persoane au fost arestate pentru coruptie”.

“Conform presei, in timpul ministeriatului sau s-au facut multe achizitii fara licitatie, existand la aceasta ora circa 16 dosare contra unor generali si functionari ai MapN”, se arata in raportul CPC-AE.

Din partea UDMR, nominalizata pe lista CPC este Biro Rozalia, locul patru, viceprimar al municipiului Oradea, care, conform presei locale, “a profitat in mod repetat de pe urma pozitiei sale publice”.

CPC se refera si la asocierea lui Biro in mai multe firme cu Alexandru Kiss, presedintele Consiliului Judetean Bihor, a carui angajata a si fost, firmele incheind afaceri avantajoase cu primaria.

Locul intai pe lista PNG, chiar presedintele partidului, George Becali, este consemnat de CPC ca avand “destule probleme cu legea, desi nu a fost condamnat pana in prezent de nicio instanta”. “Conform presei, este cercetat de DNA pentru darea de mita in urma unui avantajos schimb de terenuri cu Ministerul Apararii.

Presa a relatat si despre alte dosare, tot la DNA, in care ar fi cercetat pentru inselaciune, evaziune fiscala si practici incorecte legate de clubul de fotbal Steaua, al carei proprietar este”.