Cotidianul

Clanul Chiuariu acapareaza Justitia

de     Cotidianul
Luni, 22 octombrie 2007, 0:00


Foto: Cotidianul

Ministrul Justitiei a modificat regulamentul de concurs al institutiei pentru a usura drumul consilierilor sai personali catre posturi sigure si mai bine platite. Prin noile reguli, in comisiile de examinare au intrat tot oamenii ministrului.

Ministerul Justitiei (MJ) a organizat, in perioada iulie-august 2007, un concurs pentru ocuparea unor posturi de consilieri juridici asimilati magistratilor, functii platite cu pina la 7.000 de lei si care, pe linga stabilitate, presupun locuinta de serviciu, pensie de magistrat si decontari.

Cu o luna inainte de examen, Regulamentul de concurs a fost schimbat de ministrul Tudor Chiuariu prin excluderea unor aliniate si introducerea altora noi, modificari care au facut examenul mult mai simplu. Printre beneficiarii concursului se numara doi proaspat angajati ai MJ, adusi de Chiuariu.

Unul dintre ei este Iuliana-Laura Scantei, care anul trecut era consilier juridic la o firma de asigurari.

Ea s-a angajat apoi consilier la Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), pe vremea cind acest organism era condus de Chiuariu, dupa care a fost numita, succesiv, consilier al ministrului Justitiei, secretar general adjunct cu delegatie si, de citeva luni, in urma concursului, consilier juridic asimilat magistratilor.

Cealalta protejata a ministrului este Andreea Istrati, care in 2006 era grefier la Curtea de Apel Iasi. Dupa ce a fost numit ministru, Chiuariu si-a facut-o consilier personal, pozitie la fel de efemera ca si cea de ministru. Dupa concursul cu regulile modificate, Istrati a devenit si ea consilier juridic asimilat magistratilor.

Astfel, cele doua foste consiliere ale lui Chiuariu ocupa acum posturi de unde pot pleca abia la pensie, in urma unui concurs controversat, singurul pe care l-au sustinut de cind au venit in minister. Cu nota 8,06, Andreea Istrati a fost incadrata la Directia Analiza si Avizare Acte Normative, iar Iuliana-Laura Scantei, cu nota 9,24, la Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare. In total, la concurs au fost 21 de candidati admisi.

Chiuariu a modificat Regulamentul de concurs in luna iunie: a eliminat probele la limba straina si disciplina de specialitate, ambele fiind probe scrise. Au ramas doar proba scrisa de cunostinte si interviul.

Apoi, din regulament a disparut comisia de organizare a concursului, cea care tria candidatii (primea si verifica dosarele acestora), atributii care acum au trecut direct in subordinea lui Chiuariu.

Insa cea mai importanta modificare se refera la introducerea in articolul 6 a unui nou aliniat, care permite includerea in comisiile de examinare a doua categorii noi de persoane: a „magistratilor detasati in Ministerul Justitiei“, precum si „a altor specialisti“.

Acest nou aliniat i-a folosit lui Chiuariu atunci cind, printr-un ordin de ministru, a alcatuit celelalte comisii pentru acest concurs.

Daca pina acum din comisii faceau parte specialisti din Departamentul Resurse Umane al Ministerului si reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la concursul din iulie-august, candidatii au fost examinati doar de magistrati adusi de Chiuariu in minister si de simpli avocati, lucru permis de completarea „si a altor specialisti“.

Conform unor surse din minister, din Comisia de examinare a cunostintelor teoretice au facut parte: Oana Andrea Schmidt Haineala, prim-procuror la Parchetul de pe linga Tribunalul Bacau, adusa de Chiuariu in minister, in 2007, pe post de director la Directia pentru relatia cu Ministerul Public, Constantin Zaharia-Lefter, avocat de la Iasi, adus in minister pe post de consilier al ministrului, si

Monica Boboc, magistrat-asistent la ICCJ, detasata la minister ca director adjunct la Directia resurse umane si relatia cu CSM.

La fel, Comisia de interviu a fost alcatuita, in majoritate, tot din oamenii ministrului.

Unul dintre membri este Marius Iosif, judecator la Tribunalul Brasov, adus de Chiuariu in minister pe post de director la Directia de analiza si avizare acte normative, numit apoi sef la Comisia de investigare a arhivei SIPA, care astazi este director general la Administratia Nationala a Penitenciarelor (conform surselor noastre, Iosif a terminat facultatea la Iasi, oras de unde provine

ministrul, si a practicat patru ani avocatura acolo). Din Comisia de interviu au mai facut parte: Elena Lorena Udrea, director adjunct al Directiei Contencios, una dintre putinele persoane ramase in functie din mandatul Monicai Macovei, si Gheorghe Stan, prim-procuror la Parchetul Judecatoriei Botosani, adus de Chiuariu ca inspector in Corpul de Control al ministrului.

Din Comisia de solutionare a contestatiilor au facut parte: Zsuzsanna Peter, secretar de stat numita de catre premier la cererea lui Chiuariu; Calin-Bogdan Gaurean, consilier personal al ministrului, avocat si vicepresedinte la PNL Tineret Bistrita-Nasaud, numit fara concurs director general adjunct la Registrul Comertului; Lenuta-Nicoleta Bosoc, presedinte la Sectia comerciala a Tribunalului

Iasi, adusa in minister pe post de director la Directia Elaborare, Acte Normative, Studii si Documentare. Conform propriei declaratii scrise, Lenuta-Nicoleta Bosoc este sora avocatului Constantin Zaharia-Lefter, membru in cealalta comisie, de examinare a cunostintelor. Adica, in cadrul aceluiasi concurs, sora Lenuta analiza contestatia facuta la lucrarea examinata anterior de fratele Constantin.

In plus, sotul Lenutei-Nicoleta Bosoc, avocatul Samir Bosoc, si cumnata ei, avocata Oana Maria Zaharia-Lefter, au fost colegi in Baroul Iasi cu ministrul Chiuariu.

George Lacatus, Dorin Petrisor
integral in Cotidianul


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


487 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by