Doua banci au anuntat reducerea, pana la finele anului, a costurilor pe care le suporta clientii care se imprumuta. Imprumuturile in lei au fost, in luna august, cu pana la 54% mai scumpe decat cele in moneda europeana.

Dobanda anuala efectiva (DAE) medie practicata de bancile de pe piata autohtona la creditele in lei este cu peste 50% mai mare fata de cea practicata la imprumuturile acordate in euro.

Aceasta diferenta apare la creditele de consum, unde dobanda efectiva medie a fost de 17,34% in luna august, potrivit datelor raportate la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de institutiile bancare.

Cei care optau pentru imprumuturi de consum in euro suportau un cost efectiv mediu de 11,27%. Creditele in euro sunt mai ieftine. DAE medie era de 7,86% in luna august, cu 1,39 puncte procentuale sub cea practicata la lei.

Dobanzile efective mentionate sunt cele practicate de banci la imprumuturi noi. Asa cum se stie, acestea reduc dobanzile la imprumuturile din oferta curenta pentru a atrage cat mai multi clienti, iar in paralel mentin sau maresc dobanzile la creditele vechi.

Bancile sunt obligate sa-si informeze clientii care este costul total al imprumutului pe care urmeaza sa-l contracteze (dobanda anuala efectiva) numai in cazul creditelor de consum.

Oferte promotionale la credite

Doua banci au anuntat ieri campanii promotionale la creditele acordate populatiei. De astazi, BCR reduce, pana la finele anului, dobanzile percepute la creditele in euro garantate cu ipoteci cu pana la 0,95 puncte procentuale.

integral in EvZ