Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu va percepe, in decembrie, comisioane caselor de brokeraj pentru tranzactiile de cumparare de actiuni si obligatiuni, potrivit unei decizii a actionarilor Bursei.

Efectul acestei decizii ar putea fi reducerea comisioanelor percepute de casele de brokeraj clientilor lor.

Comisioanele percepute de casele de brokeraj ar putea fi reduse cu valoarea comisionului pe care casele de brokeraj il platesc Bursei, potrivit lui Adrian Manaila, membru in Consiliul de Administratie al BVB si presedintele societatii de intermediere Eldainvest.

Investitorii pe Bursa suporta, la cumpararea sau la vanzarea de titluri, comisioanele percepute de casele de brokeraj. Acestea includ si comisioanele pe care casele de brokeraj le platesc Bursei.

Comisioanele pe care le suporta casele de brokeraj la tranzactiile efectuate cu actiuni pe piata principala a Bursei sunt de 0,14% la tranzactile de cumparare, respectiv de 0,06% la cele de vanzare. In cazul transferurilor cu obligatiuni, acestea platesc, atat la cumparare, cat si la vanzare, 0,027% din valoarea tranzactiilor.

In acelasi timp, BVB prelungeste perioada in care nu vor fi platite comisioane pentru tranzactiile cu instrumente financiare derivate pana la finele lunii martie.

BVB a lansat, in luna septembrie, operatiuni cu derivate pe indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide zece companii, si pe indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF). In momentul lansarii acestor instrumente, Bursa a anuntat ca urma sa nu perceapa comisioane pentru aceste tranzactii pana la finele acestui an.

integral in EvZ