Centrul si estul Europei nu au fost serios afectate de criza de pe pietele financiare din ultima perioada, cu exceptia diminuarii usoare a lichiditatilor unor banci din Rusia si Kazahstan", spune Patrick Butler, directorul financiar al Raiffeisen Zentrallbank.

Rezultatele obtinute de Banca Transilvania, estimarile analistilor privind rezultatele BCR si BRD, precum si asteptarile Citibank Romania sustin pozitia adoptata de reprezentantul Raiffeisen, cel putin pentru piata romaneasca.

Concluzia lui Patrick Butler este sustinuta nu doar de rezultatele asteptate ale Raiffeisen sau de comunicatele Erste, Unicredit ori Bank Austria, cat si de rezultatele bancilor de dimensiuni mult mai mici, active pe pietele nationale din regiune.

Romania pare a se numara intre pietele foarte putin afectate de aceasta criza financiara mondiala.

Acelasi lucru il spun insa si reprezentantii Citibank Romania, care au declarat ca evolutia Citigroup nu va afecta rezultatele subsidiarei din Romania. Tot o evolutie pozitiva este estimata si pentru BCR, parte a grupului financiar Erste, dar si pentru BRD, cea mai mare banca listata de la Bucuresti, parte a grupului francez Societe Generale.

Rezultatele BRD pe primele 9 luni ale anului sunt asteptate abia pe 12 noiembrie, insa analistii sunt optimisti. Intr-o estimare pozitiva, brokerii de la Bucuresti mizeaza pe o crestere a profitului comparabila cu cea inregistrata de TLV, chiar daca ceva mai modesta. Acestia iau in calcul ritmul de deschidere de noi unitati pe primele 9 luni ale celor doua banci.

Exista insa si pareri care sustin ca, prin prisma politicilor diferite de dezvoltare adoptate de cele doua entitati, rata de crestere a profitului BRD, pe primele 9 luni, fata de aceeasi perioada a lui 2006, ar putea fi de circa 30 pana la maximum 40%.

integral in Romania Libera