Activitatile agricole genereaza putin peste 40% din veniturile locuitorilor din zonele rurale din Romania, arata “Raportul Mondial privind Dezvoltarea - 2008: Agricultura pentru Dezoltare”, dat publicitatii de Banca Mondiala.

Potrivit unui comunicat de presa pe aceasta tema, angajarea in agricultura se mentine la un nivel mai ridicat - 32% - in Romania, comparativ cu celelalte noi state membre ale Uniunii Europene, unde in medie totalul fortei de munca in agricultura a scazut sub 20% din populatie.

Raportul Bancii Mondiale arata ca, in timp ce in tari industrializate precum Franta “fermele familiale predomina, iar organizatiile producatorilor au avut un rol esential pentru succesul acestora”, in Romania persista structura fermiera bipolara.

Daca in Franta noua din zece producatori apartin cel putin unei cooperative, cu cote de piata de 60% pentru furnizare, 57% pentru produse si 35% pentru procesare, in Romania fermele mari, competitive, coexista cu ferme mici aflate la limita subzistentei.

Potrivit raportului BM, fermele mici ar putea deveni, partial, afaceri de succes, atat timp cat performantele lor vor fi imbunatatite prin aderarea la organizatii de producatori.

Totusi, multe altele ferme mici din Romania “vor trebui sa opereze schimbari fundamentale in ceea ce priveste orientarea ocupationala sau modul de transferare a proprietatii”, arata BM.

Comunicatul de presa sustine ca, in tarile in curs de dezvoltare, sectorul agricol trebuie plasat in centrul agendei de dezvoltare si trebuie sa beneficieze de investitii sporite in agricultura. Potrivit documentului, sectorul agricol si cel rural, la nivel mondial, au suferit in ultimele doua decenii din cauza investitiilor insuficiente si a dezinteresului fata de acest domeniu economic.

“In vreme ce 75% din populatia saraca a lumii traieste in zone rurale, doar 4% din asistenta guvernamentala pentru dezvoltare merge in agricultura in tarile in curs de dezvoltare”, arata BM.

Intregul raport poate fi consultat aici