Sub titlul “Cu fata spre centru”, artistul roman Onisim Colta (Premiul UAP pentru grafica 2007) a deschis duminica, 21 octombrie 2007, o ampla expozitie reunind 160 de lucrari de pictura, grafica, desen, acuarela si obiecte in splendidul atrium al unei importante banci germane.

Cu prilejul vernisajului a avut loc si un concert - intalnire de gratie a unor mari interpreti romani de jazz, veniti din cele patru vanturi pentru a canta, pentru prima data impreuna: inegalabila TEODORA ENACHE (sosita de la Cluj, unde s-a stabilit recent), acordeonistul EMI DRAGOI (care traieste intre Paris si Ploiesti), chitaristul DECEBAL BADILA (Frankfurt) si percutionistul ADRIAN CICEU-CICERO din Berlin, informeaza ICR.

Cultivand in arta lui ideea “Centrului”, a reintoarcerii spre arhetipuri, Onisim Colta expune lucrari din ciclurile “Carti si Faguri” si “Cartea facerii”, intr-un demers artistic care propune regasirea dimensiunii spirituale si a gandirii simbolice.

In acelasi spirit, recitalul incandescent al Teodorei Enache i-a purtat pe spectatori spre “radacini”, alaturand cu har si naturalete Doina romaneasca (“S-am zis verde...”), blues-ul american, sansoneta franceza (“Les feuilles mortes”) sau lamentatia ebraica (“Erev shel shoshanim”).

Ascultand-o pe Teodora Enache e imposibil sa nu te contaminezi de bucuria pe care o emana atunci cand canta intr-o tulburatoare “complicitate” cu cei trei muzicieni de elita, intr-o formatie nascuta ad-hoc, in premiera mondiala (!), aici, in Germania, dar, de care, neindoielnic se va mai auzi !

Timp de peste 3 ore, publicul german a participat la evenimentul organizat de catre prestigioasa institutie bancara SPARKASSE- filiala din orasul Menden (Landul Renania de Nord -Westfalia), in parteneriat cu Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu“, eveniment initiat de actrita de origine romana Angela Amecke-Monninghof, nume cunoscut al Teatrului din Dortmund, unul din

„ambasadorii“ cei mai eficienti ai culturii romane in spatiul german.