Sapte editori de la principalul "Jurnal" al televiziunea publice au fost transferati fara motiv, fara consultarea si in lipsa directorului de stiri Rodica Culcer.

Madalina Radulescu, director interimar al nou-infiintatului Departament de Stiri, a luat ieri prima decizie: sapte editori din echipa principalului „Jurnal” TVR (de la ora 19.00) au fost transferati, fara motiv, la alte editii: stirile de noapte, cele regionale sau cele de pranz.

Printre cei mutati se afla Radu Gafta, Liviu Popescu si Nadina Dogioiu, editori veniti in TVR dupa ce Rodica Culcer a intrat ca director de stiri.

Anunt acceptat fara comentarii

Masura a fost anuntata ieri, in sedinta de redactie, fara explicatii si in prezenta lui Radu Toma, membru din partea PRM in Consiliul de Adminis-tratie al TVR.

Mutarile vin in contextul in care, dupa difuzarea filmului „Spaga pentru Remes”, Directia de stiri a TVR a fost reorganizata prin infiintarea unui departament de stiri in cadrul Directiei, care sa reduca atributiile editoriale ale Rodicai Culcer.

Potrivit informatiilor din interiorul TVR, Madalina Radulescu nu a explicat de ce a facut aceste schimbari, invocand doar eficientizarea „Jurnalului”.

Ea nu a consultat-o nici pe Rodica Culcer, directorul de stiri, si, conform organigramei, superiorul ierarhic. Cei prezenti au acceptat, fara comentarii, noua situatie, adoptata intr-o zi in care directorul de stiri nu a fost in TVR.

Pe locul editorilor de la „Jurnal” au fost adusi Dorin Muntean (ca producator) si sotii Codruta si Cristian Marinescu (ca editori). Editorii implicati in reasezarea de ieri nu au comentat noua structura.

Totusi, surse din TVR care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca in spatele reorganizarii este o decizie politica, data fiind relatia conflictuala a Rodicai Culcer cu seful televiziunii, Alexandru Sassu.

Desi angajatii TVR vorbesc despre o epurare politica, conducerea institutiei spune ca nici macar nu a stiut despre miscarile Madalinei Radulescu. „Modificarile din schema (...) nu au avut la baza o consultare a conducerii institutiei”, se arata intr-un comunicat.

Madalina Radulescu a ajuns director interimar al Departamentului de stiri al TVR dupa reorganizarea de saptamana trecuta, cand in subordinea Directiei de stiri conduse de Rodica Culcer a fost infiintata aceasta noua structura.

Radulescu lucreaza in TVR din 2003 si a coordonat Departamentul de cores-pondenti. Potrivit unor informatii din TVR, ea este buna prietena cu Mura Franculescu, consilier al presedintelui Alexandru Sassu.

Regimul si stiristul

Moda schimbarii directorului general si a sefului de la stiri odata cu puterea nu este noua in TVR. Cand Alianta D.A. a inceput sa scartaie, fostul presedinte Tudor Giurgiu a declarat public ca Rodica Culcer ar trebui sa demisioneze.

Cand alianta PNL-PD s-a rupt, cel care a picat a fost Giurgiu, in locul lui venind Alexandru Sassu (fost secretar executiv al PSD), rezultat al intelegerii intre PSD si PNL.

In perioada guvernarii PSD, cand televiziunea era condusa de Valentin Nicolau, fost consilier in guvernul Nastase, sef la Stiri era Lucian Sarb, intr-o perioada in care atitudinea proputere a TVR atingea apogeul.

Guvernarea Conventiei Democrate a adus-o la stiri pe Alina Mungiu, agreata de puterea de atunci. Ea venea in locul lui Paul Soloc, care a fost director sase ani, in timpul regimului Iliescu.

Culcer:„Sigur ca eu sunt tinta”

EVZ: Cum comentati schimbarile de la Stiri?

Rodica Culcer: Sunt schimbari facute fara niciun fel de motivare profesionala. Nu exista niciun motiv, din punctul de vedere al competentei, pentru aceasta marginalizare. Imi pare rau ca acesti oameni platesc doar pentru ca sunt asociati ca imagine cu mine.

Este o razbunare?

Eu asa o vad. E o razbunare, pentru ca am avut curajul si nu am inclinat steagul profesional.

Ce veti face?

Acum merg la o intrunire EBU (European Broadcasting Union - n.r.), dupa ce ma intorc voi vedea ce mai e de facut. Oricum, nu voi renunta sa-i apar pe acesti oameni.

De ce credeti ca s-a facut acum aceasta schimbare?

Eu pot doar sa constat niste coincidente in timp. Imediat dupa difuzarea filmului cu Remes, Directia a fost reorganizata, se numeste un nou om, iar acel om ii marginalizeaza pe cei care au contribuit la acel moment.

Am facut un lucru bun pentru care lumea ne-a laudat, iar toti responsabilii sunt marginalizati, asta pentru ca toti erau in echipa mea. Ne asteptam sa fim premiati si laudati, nu pedepsiti. Sigur ca eu sunt tinta.

Cum comentati prezenta unui om din consiliul de administratie la sedinta de sumar?

Prefer sa nu comentez in acest moment. Cred ca stirile TVR ar trebui sa respecte Legea audiovizualului, care interzice orice ingerinta politica.

de Floriana Scanteie, Petrisor Obae

integral in EvZ