Exista angajati care sunt „orientati“ sa adere la fonduri de pensii private „agreate“ si societati care refuza sa vireze contributiile la fondurile de pensii private facultative.

Zvonuri despre conducatori de institutii de stat care isi rotunjesc veniturile inrolandu-se in armata agentilor de marketing ai fondurilor de pensii obligatorii administrate privat au circulat inca dinaintea debutului perioadei de patru luni de aderare obligatorie la acestea.

Nimic deosebit in asta, daca respectivii manageri n-ar dori sa influenteze optiunea subordonatilor lor, directionandu-i spre administratorii de fonduri pentru care lucreaza. Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul nu are voie sa impuna salariatilor sai aderarea la un fond de pensii sau altul, aceasta fiind o optiune strict individuala.

Scandal la Vaslui

Recent, agentiile de presa au relatat cazul angajatilor Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, care ar fi fost indemnati de diversi responsabili ai unitatii sa semneze acte de adeziune pentru un singur administrator de pensii private obligatorii.

Potrivit Mediafax, salariatilor le-ar fi fost inmanate formulare de adeziune gata completate, la care erau deja anexate copii dupa actele de identitate ale acestora, extrase din dosarul personal al fiecarui angajat. Angajatii sustin ca persoanele care au coordonat aceasta actiune fac parte din conducerea spitalului, intrucat doar acestea au acces la dosarele respective.

Astfel, responsabili ai spitalului ar fi impartit actele de aderare deja completate sefilor de sectii, cerandu-le acestora sa le aduca inapoi semnate de angajati. In replica, purtatorul de cuvant al spitalului, Catalin Dogaru, a spus ca ideea implicarii conducerii in aceasta chestiune este „absurda“ si ca este vorba de „micile afaceri ale asistentelor sefe de sectie“.

Conducerea SJU Vaslui a decis demararea unei anchete care sa-i descopere pe vinovati.

Linistea de dupa furtuna

Desi de la izbucnirea scandalului au trecut doua saptamani, comi-sia de ancheta desemnata de conducerea spitalului nu a ajuns, momentan, la niciun rezultat. „Ancheta este in curs de desfasurare si deocamdata nu au aparut elemente noi“, a de-clarat, sec, pentru SFin, directorul spitalului din Vaslui, Nicolae Oprisan.

La randul sau, liderul de sindicat al unitatii, Daniela Clatinici, ne-a spus ca nu se stie daca ancheta va ajunge la un rezultat, intrucat nu se poate dovedi ca datele si documentele personale ale angajatilor spitalului ar fi ajuns la agentul de marketing care a completat actele de ade-rare de la serviciul Personal al spitalului.

„La actele de aderare erau anexate copii dupa copii ale documentelor de identitate, dat fiind calitatea foarte proasta a acestora. A fost, fara indoiala, un abuz, dar, totusi, nu i s-a pus nimanui pistolul la tampla sa semneze, iar dupa ce noi am sesizat conducerea spitalului, acele acte de aderare au fost retrase imediat.

Nu cred ca ancheta va dezvalui ceva spectaculos“, este de parere liderul sindical.

Reprezentantii CSSPP afirma si ei ca, fara dovezi, nu se poate intreprinde nimic din punct de vedere legal, iar acestea sunt foarte greu de obtinut.

Statul incalca legea

Pe de alta parte, unele institutii de stat pun bete in roate angajatilor care vor sa contribuie la fonduri de pensii facultative.

„Ne-am confruntat cu destule cazuri de angajatori care au refuzat sa vireze contributiile salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative pentru care acestia au optat si o buna parte din aceste refuzuri au venit de la institutii ale statului, inclusiv ministere“, a declarat, pentru SFin, directorul general al diviziei de pensii a Allianz-Tiriac, Crinu Andanut, fara sa precizeze despre ce institutii este vorba.

Potrivit acestuia, unul dintre motivele invocate de respectivii angajatori a fost faptul ca softurile destinate evidentei salariilor angajatilor sunt centralizate la nivel national. „Responsabilii din teritoriu ai institutiilor de stat spun ca, din cauza acestei centralizari a softului, le este imposibil sa evidentieze contributiile angajatilor lor la fonduri de pensii private facultative.

Au si ei dreptatea lor, insa asta demonstreaza doar ca institutiile statului se dovedesc incapabile sa se adapteze la reforma pensiilor“, explica Andanut. El adauga ca toate aceste refuzuri au fost raportate la CSSPP, insa, pana in prezent, fara niciun rezultat.

Potrivit Legii 204/2006 privind pensiile facultative, contributiile la un fond de pensii facultative se retin de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, si se vireaza tot de catre acesta in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.

Comisia cunoaste problema

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere ne-au declarat ca CSSPP a primit sesizari atat de la administratori de fonduri de pensii private care s-au confruntat cu astfel de probleme, cat si de la unii an-gajati carora li s-a refuzat virarea contributiilor la fonduri de pensii private facultative.

„Motivele refu-zurilor sunt diverse, de la necunoasterea prevederilor legale, interpretarea eronata a acestora, pana la invocarea problemelor legate de programele IT de salarii, care nu ar permite virarea contributiilor in conturile fondurilor de pensii facultative“, spune Comisia.

CSSPP pastreaza insa, la randul sau, discretia asupra identitatii angajatorilor aflati in dezacord cu legea. „Este mai putin important cine sunt acesti angajatori. Conteaza ca, ulterior, au trecut la aplicarea prevederilor legale“, sustin cei de la CSSPP.

Care admit ca, in unele cazuri, cand angajatorul nu dispu-ne de logistica necesara sau nu doreste sa-si asume astfel de obligatii, relatia dintre angajat si angajator devine delicata: angajatorul poate suporta consecinte financiare pentru neindeplinirea obligatiilor din lege, fapt care ar putea afecta direct sau indirect statutul angajatului.

de Adrian Mosoianu

integral in Saptamana Financiara