Presedintele Traian Basescu da asigurari ca va convoca referendum pentru votul uninominal fara sa precizeze data la care se va organiza scrutinul, scrie Gandul.

Anuntul a fost facut la putin timp dupa ce liberalii au decis sa-si asume responsabilitatea pentru acesta lege, afirma Cotidianul.

Lansati in cursa pentru votul uninominal, liberalii si Basescu sustin versiuni diferite ale sistemului de alegere, noteaza EvZ.

Liberalii vor ca desemnarea directa a alesilor sa se extinda si asupra presedintilor de consilii judetene, sustine Jurnalul National .

Tema uninominalului este doar o manevra politicianista sustine Geoana, citat de Romania Libera

Basescu, un presedinte care nu poate fi pacalit

Va fi referendum pentru votul uninominal. Este promisiunea facuta, ieri, de presedintele Traian Basescu, la mitingul electoral al PD. „Aflam ca, peste noapte, Comisia de cod electoral a dat aviz, deci proiectul de lege poate merge in cele doua Camere, ba aflam ca parlamentari furiosi cer primului-ministru sa-si asume raspunderea.

Nimeni nu ma poate pacali pe mine si pe romani! Va asigur ca va fi referendum!”, a spus Basescu, adaugand ca nu vede nici un impediment ca referendumul pentru „uninominal” nu poate avea loc odata cu euroalegerile, pe 25 noiembrie.

El a dat asigurari ca, la consultarea populara, va propune o varianta de vot uninominal fara compromisuri. “Unii spun: «Si ce daca va fi referendum? Nu se va indeplini majoritatea de jumatate plus unu din electoratul cu drept de vot, tot noi scriem legea!».

Eu vreau sa se stie ca cei care gandesc ca legea se va scrie tot cum vor ei sunt intr-o mare greseala”, a adaugat Basescu.

Gandul

Guvernul se pregateste de asumarea responsabilitatii

Biroul Politic Central al PNL a mandatat ieri guvernul sa isi asume raspunderea in Parlament pe legea alegerilor parlamentare in baza votului uninominal. In cadrul sedintei, discutiile au fost destul de aprinse. Ceea ce s-a vazut si la vot, unde mai multe nume grele nu au fost de acord cu aceasta decizie.

Au votat impotriva vicepresedintele Dan Radu Rusanu, liderul informal al liberalilor din zona Moldovei, Relu Fenechiu, primarul municipiului Deva, Mircia Muntean si deputatul de Bihor Cornel Popa.

S-au abtinut vicepresedintii Puiu Hasotti si Norica Nicolai. In favoarea asumarii s-au pronuntat toti ministrii cu drept de vot in BPC si, conform deciziei luate, oficializarea acestui act va avea loc in sedinta de miercuri a Guvernului. In cadrul sedintei liberalilor, propunerea de asumare a apartinut presedintelui PNL, Calin Popescu-Tariceanu.

Explicatii privind voturile negative am primit de la Mircia Muntean: „Noi nu trebuia sa iesim cu asumarea.

Mesajul nostru trebuia sa sune astfel: sintem partidul care este promotorul votului uninominal, proiectul lucrat in colaborare cu Pro Democratia este in dezbateri in Parlament, dar, in acelasi timp, sustinem orice actiune care vine in sprijinul sistemului uninominal, deci sustinem si organizarea referendumului si ne implicam total si in acest demers.

Nu a fost agreata aceasta varianta si de aceea au fost si citeva voturi impotriva asumarii“.

Alta sursa liberala, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a precizat ca in timpul discutiilor au fost „mai multe voci“ care au atras atentia ca Guvernul „se expune riscului unei motiuni de cenzura“.

„A atras cineva atentia ca este posibil ca PD, PLD si o parte dintre pesedistii care nu agreeaza uninominalul sa semneze motiunea. Partizanii asumarii au venit cu argumentul ca PD si PSD nu vor risca sa se compromita si sa promoveze o motiune de cenzura impotriva unei legi in favoarea careia au semnat un protocol de sustinere“, ne-a mai mentionat sursa citata.

„Opozitia“ din PNL a avut insa cistig de cauza in ceea ce priveste strategia ce va fi adoptata din momentul in care Traian Basescu va convoca referendumul.

„Nu vom avea nici un mesaj negativ, vom fi prezenti si noi in toate localitatile in care va avea miting Traian Basescu, vom face si noi mitinguri pentru uninominal“, ne-a declarat Mircia Muntean. „Vom milita pentru ca cetatenii sa se pronunte pentru uninominal la referendum“, ne-a spus si Relu Fenechiu.

In acelasi timp insa, liberalii vor arata electoratului ca Traian Basescu se foloseste de referendum pentru a-si face imagine si ca isi asuma raspunderea daca referendumul nu va fi valabil din cauza unei participari reduse la scrutin. Paralel cu actiunile proreferendum, liberalii vor face propaganda si legii pentru care Executivul a anuntat ca isi va asuma raspunderea.

Cotidianul

Uninominal cu doua variante

Presedintele Traian Basescu vrea o lege apropiata de cea din SUA, bazata pe principiul „castigatorul ia totul”. Concret, vor intra in parlament doar candidatii care castiga intr-un colegiu uninominal.

Sistemul, intalnit in Europa si sprijinit de guvernul Tariceanu, elaborat de Asociatia Pro Democratia, prevede ca jumatate din locurile din parlament vor fi ocupate de castigatorii in colegiile uninominale, iar jumatate vor fi distribuite in functie de rezultatul la nivel national al fiecarui partid.

Din practica folosita in strainatate, a reiesit ca sistemul propus de Basescu avantajeaza formarea unui sistem bipolar, in timp ce sistemul sustinut de Tariceanu avantajeaza partidele medii. In cazul in care Basescu va organiza un referendum si acesta va fi valid, forma concreta a legii va fi stabilita tot de parlament.

EvZ

Uninominal pentru Consiile judetene

Legea referitoare la alegerile prin vot uninominal i-ar putea viza si pe presedintii Consiliilor Judetene, a declarat la GalatI presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

"Eu sper, in urma discutiilor pe care o sa le facem luni cu partidele politice, sa largim un pic cadrul si sa preluam si proiectul pe care l-a depus Asociatia Presedintilor de Consilii Judetene, domnul Dragnea, respectiv alegerea prin vot uninominal a presedintelui de Consiliu Judetean.

Jurnalul National

Geoana nemultumit de dezbateri

Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, considera ca nu este nevoie de organizarea unui referendum si nici de asumarea raspunderii Guvernului pe tema votului uninominal, "pentru ca scot din joc institutia democratica a Parlamentului".

"Oricum va fi nevoie de o majoritate in Parlament. Referendumul este un siretlic folosit de presedintele Traian Basescu pentru a intra in campanie alaturi de Partidul Democrat, asa cum premierul Tariceanu foloseste la fel de straveziu tema asumarii raspunderii incercand

sa ascunda impactul negativ al scandalului Remes. (...) Cei doi se joaca cu mingea votului uninominal ca pe maidan. Sa vad cum vor explica electoratului un eventual esec al votului uninominal", a declarat, luni, Mircea Geoana, la finalul reuniunii Comitetului Executiv National al PSD.

Romania Libera