Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, isi incheie marti vizita de doua zile la Erevan, unde a discutat mai multe proiecte economice. Intensificarea relatiilor dintre Armenia si Iran este dictata de realitatile politice in care traiesc cele doua state, scrie Novaya Gazeta.

Sub blocada din partea Turciei si a Azerbaidjanului, ocolita de proiectele energetice, Armenia are nevoie atat de rute de transport, cat si de hidrocarburile iraniene.

La randul sau, Iran trece la realizarea ambitioaselor sale planuri menite sa confirme pretentiile de lider regional. Teheranul vrea sa arate Occidentului sa este o putere economica, un stat de sine statator, iar vecinilor sai - valoarea lui de jucator geopolitic.

Teheran si Erevan au semnat, prin urmare, un memorandum privind transportul de marfuri, care permite accesul partii armene pe teritoriul iranian si simplifica la maxim procedura de intocmire a documentatiei la marfurilor care vor ajunge in porturile Enzeli, la Marea Caspica, si Bender-Abbas, pe malul Golfului Persic, in alte puncte de control vamal.

In plus, liderul iranian a venit cu planuri impresionante in domeniul energetic si care, pe langa extinderea capacitatii gazoductului deja in fucntiune Iran-Armenia, prevad construirea a doua hidrocentrale pe ambele maluri ale raului de frontiera Araks, a unui oleoduct din Tebriz la Megri, ba chiar a unei uzine de prelucrare a petrolului pe teritoriul armean si ridicarea de noi linii de inalta tensiune.