Politicienii ucraineni incearca sa convina formatul viitoarei coalitii de guvernamant din Rada Suprema. Iar pentru ca, pe viitor, ea sa nu se destrame din cauza migrarii deputatilor de la o fractiune la alta, Blocul Iulia Timosenko (BIUT) a propus adoptarea in regim de urgenta a legii privind mandatul imperativ, anunta Nezavisimaia gazeta.

Formal, ramane in vigoare intelegerea politica incheiata de BIUT cu Viktor Iuscenko vizand crearea coalitiei portocalii. Al treilea potential participant, Blocul Litvin, nu a luat inca o decizie finala privind colaborarea cu fortele portocalii.

Intre timp, presa de la Kiev a scris despre o intalnire privata intr-un restaurant din Kiev a sefului secretariatului prezidential, Viktor Baloga, cu unul din liderii Partidului Regiunilor, Boris Kolesnikov si o serie de membri ai Curtii Constitutionale.

Daca fractiunile lui Iuscenko si Ianukovici reusesc sa stabileasta conditiile unei aliante, orice alta varianta devine ineficienta, pentru ca nu va detine majoritatea constitutionala de 300 de voturi, scrie NG.

Analistul Taras Ciornovil merge mai departe, afirmand ca nu se va reusi formarea vreunei coalitii, in acest caz presedintele putand, conform Legii fundamentale, sa dizolve Parlamentul. Dar, daca deputatii noii Rade au fost alesi in urma unor alegeri anticipate, ca in cazul de fata, Constitutia interzice dizolvarea ei in decurs de un an de la scrutin.

De aceeea, nu este exclus ca Parlamentul sa functioneze fara coalitie. Iar actualul guvern sa-si continue activitatea, dar ca organ in exercitiu, estimeaza presa ucraineana.

La Kiev se mai vehiculeaza insa si un alt scenariu: coalitia va putea fi formata daca una din marile fractiuni parlamentare, a partidului lui Ianukovici sau a aliantei Timosenko-Iuscenko, va reusi sa atraga de partea lor o parte din deputatii taberei adverse. Pentru a preveni aceasta eventualitate, Iulia Timosenko incearca acum sa impuna mandatul imperativ, precizeaza NG.