O alta solicitare a sindicalistilor se refera la acordarea unei subventii pe cap de animal de 300 de lei, in cazul fermierilor, care au cel mult doua animale, avand in vedere ca fermele cu 1-2 animale reprezinta 93,12% din totalul celor existente in Romania. De asemenea, pentru crescatorii de bovine de rasa, sindicalistii cer un sprijin financiar de 1.000 de lei pe cap de animal.

Totodata, sindicalistii vor ca APIA sa efectueze platile in cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului.

In ceea ce priveste cota de lapte, sindicalistii cer eliminarea retinerii de 30 % la vanzarea de cota, dar si modificarea metodologiei. Astfel, sindicalistii cer ca fermierilor care realizeaza sub 70% din cota sa nu li se diminueze acest drept, asa cum prevede legea in prezent, ci ei sa fie penalizati daca obtin sub 45 % din cota.

Comisia Europeana a avertizat Romania saptamana trecuta ca ar putea activa clauza de salvgardare pe agricultura daca in termen de o luna nu va corecta deficientele din sistemul de plati din agricultura. Tara noastra ar putea pierde 25% din fondurile europene pentru plati directe daca CE va activa clauza de salvgardare.

Intr-un comunicat al ministerului Agriculturii se arata ca orice forma de sprijin al producatorilor se acorda in conformitate cu legislatia nationala si europeana: „Consideram ca presiunea strazii nu este solutia potrivita pentru dezvoltarea unui dialog constructiv si pentru consolidarea unei clase de mijloc constituite din fermieri competitivi la nivel national si european”.

Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii

Protestatarii au continuat marti sa stea in fata sediului Ministerului Agriculturii, amenintand ca nu se vor opri aici si vor mergea chiar pana la Presedintele Traian Basescu, pentru a fi luati in seama. “Asta e bataie de joc, daca aici in fata ne trateaza asa va dati seama cum este in tara.

Nu plecam de aici pana nu ni se rezolva problemele si azi si maine, iar maine toti plecam la presedinta” spune, nemultumit, unul dintre lideri.

Stefan Nicolae, presedintele Agrostar, este foarte nemultumit spunand ca agricultorii nu mai suporta sa fie folositi, asa cum au fost timp de 17 ani de zile, el a avut de transmis un mesaj foarte important “Sa ii fereasca Dumnezeu pe politicieni sa se intoarca 1907”.

Nicolae a adaugat ca: “Actiunea de maine o vom transforma in actiunea de demitere a ministrului agriculturii. Am crezut ca actiunea noastra, pasnica si semnalul de alarma, vor duce la rezolvarea unor probleme, dar din pacate astazi ni se comunica ca nu se mai discuta cu noi.

Noi maine vom fi prezenti aici si revendicarile noastre se vor transforma in cererea demisiei ministrului Agriculturii, din cauza lipsei de comunicare manifestata.

Maine probabil vom merge la Cotroceni, pentru a cere sprijinul presedintelui fata de bataia de joc pe care ministrerul agriculturii o manifesta fata, nu numai de crescatorii de taurine din Romania, iar pe 29 va fi o zi in care vom veni in Bucuresti cu familii, cu carute, cu animale u tot ceea ce avem ca sa demonstram ca agricultorii sunt o forta”.

Presedintele Agrostar a declarat pentru HotNews.ro “Vom duce pana la capat amenintarea ca vom veni cu totii pe 29.

Programul nostru ar fi fost de o saptamana, dar avand in vedere ca legea nu ne permite, pentru ca joi incepe campania electorala pentru alegerile europarlamentare si ne incurca, dar pe 29 o sa ne vedeti aici cu familie, cu copil, cu carute, cu saracie pe capul guvernantilor”.

Intrebat daca sunt dispusi sa renunte la acest lucru in cazul in care se va discuta cu ei , Stefan Nicolae spune ca “Daca Albu spune ca nu are ce sa discute cu noi, noi ce sa intelegem? Lipsa de respect, lipsa de dialog si in aceste conditii revendicarile noastre se vor transforma de maine in demiterea minsistrului Agriculturii pentru lipsa de respect si aroganta pe care o manifesta pentru cei peste un milion de crescatori de taurine din Romania”.

Galerie foto:Protestatari in fata sediului Ministerului Agriculturii