Mafia italiana a devenit una dintre cele mai importante organizatii de afaceri, cu o cifra de afaceri de 90 de miliarde de euro, afirma un studiu publicat de asociatia antrepenorilor si comerciantilor din peninsula, Confesercenti.

Raportul anual asupra criminalitatii economice dezvaluie ca cifra de afaceri a tuturor activitatilor detinute de organizatiile mafiote este de 90 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7% din Produsul Intern Brut al tarii. Pierderile comerciantilor italieni sunt estimate la 30 de miliarde de euro.

Confesercenti sustine ca este foarte preocupata de faptul ca organizatiile mafiote si-au modificat tinta in ultima vreme, preferand sa santajeze marile companii in locul celor mici.

“Marile intreprinderi italiene, mai ales cele angajate in proiecte de lucrari publice importante, prefera sa incheie pacte cu mafia decat sa denunte santajele la care sunt supuse”, sustine studiul, mentionand intreprinderi cotate la bursa din Milano sau Torino.

Printre activitatile economice in care prezenta mafiei se face simtita se numara industria alimentara, turismul, finantele, domeniul imobiliar sau cel al serviciilor.

Raportul sustine ca 20% dintre micii afaceristi italieni platesc regulat bani catre organizatiile mafiote pentru a-si desfasura activitatiile in mod normal. Proportia este mai mare in sudul tarii, unde opt din zece oameni de afaceri achita lunar o taxa de protectie catre mafie, sustine studiul, care mentioneaza Sicilia, Calabria si Apulia printre regiunile cele mai afectate de fenomen.

Veniturile uriase ale mafiei sunt obtinute prin furt, escrocherie, contrabanda, adjudecari ilegale de constructii, imprumuturi de tip “camataresc”, afirma studiul, care denunta “infiltrarea crescanda a organizatiilor criminale cu caracter mafiot in tesatura economica” a Italiei.