Gaze lacrimogene, tunuri cu apa si supraveghere din elicopter- au fost modalitatile prin care autoritatile ungare au imprastiat demonstrantii noaptea trecuta la Budapesta. In jur de doua mii de demonstranti au cerut din nou demisia premierului Ferenc Gyurcsany.

Incidentele au debutat in momentul in care fortele de ordine au interzis manifestantilor sa paraseasca Piata Libertatii si sa se adune in jurul Operei, unde premierul rostea un discurs.

Politia a retinut in jur de 20 de persoane. Alti 19 demonstranti au fost raniti. Filmul evenimentelor retine demonstranti inarmati cu cocktailuri Molotov, incendieri, construirea de baricade. Demonstrantii au atacat fortele de ordine cu pietre si sticle goale de bere. Postul Hir TV a transmis imagini in direct de la confruntarile de strada.

Noutatea din acest an consta in faptul ca fortele de ordine nu au mai folosit gloante de cauciuc, in schimb au beneficiat de suportul aerian, demonstrantii fiind urmariti din elicoptere.

Gyurcsany a ajuns in jurul orei 8 seara (ora 9 - ora Romaniei) la Opera din Budapesta, impreuna cu sotia, pazit de cel putin o suta de garzi de corp. Multimea a scandat “Dictatorul!” si l-a fluierat copios.

Inca de la momentul sosirii premierului, mirosul puternic al gazelor lacrimogene plutea in perimetru, insa fortele de ordine au reusit sa impiedice patrunderea demonstrantilor in zona.

Atat premierul, cat si presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, au participat in cursul serii la Opera din Budapesta la o manifestare dedicata aniversarii celor 51 de ani de la revolutia din 1956. In timp ce oficialitatile inaugurau festivitatile, demonstrantii au utilizat autoturisme pentru construirea de baricade in diferite locatii din centrul capitalei, o parte din masini fiind incendiate.

Politia a trecut la identificarea participantilor la demonstratia neautorizata, legitimand inclusiv persoanele aflate in restaurante si indemnandu-i sa paraseasca zona. Politia a atentionat chiar si presa ca poate sa ramana in perimetru doar pe proprie raspundere.

De la momentul debutului confruntarilor de strada, in cca. jumatate de ora, demonstrantii au fost dispersati in mai multe grupuri, fortele de ordine reusind catre miezul noptii sa restabileasca ordinea la Budapesta. Cinci persoane au ajuns la spital, un politist, 3 jurnalisti si un demonstrant.

Potrivit televiziunii nationale maghiare, 19 persoane au fost ranite in cursul incidentelor din noaptea trecuta. Datele au fost furnizate de comandantul Politiei, Bencze Jozsef. Potrivit agentiei de stiri MTI, populatiei din centrul capitalei ungare i s-a pus la dispozitie in mod gratuit utilizarea parkingului din Piata Sf. Stefan pentru intreaga zi de marti si noaptea de marti spre miercuri.

In cursul zilei de marti, 23 octombrie, cateva sute de demonstranti s-au strans in centrul Budapestei, numarul lor sporind la cca. o mie pana in jurul pranzului. La ora 15.00, la Astoria incepe mitingul FIDESZ, unde sunt asteptate cateva mii de persoane. Autoritatile au atentionat organizatorii sa nu permita accesul extremistilor la manifestari.

UPDATE:

Festivitatile prilejuite de aniversarea zilei de 23 octombrie nu au trecut fara incidente. In cursul serii de marti, politistii au imprastiat mai multe grupuri de demonstranti. Pe Bulevardul Bajcsy-Zsilinszky, nu departe de Piata Kossuth unde se afla Parlamentul, fortele de ordine compuse din aproximativ 250 de politisti au fost atacate cu pietre si sticle de cca. 200 de demonstranti.

Riposta a fost prompta, fortele de ordine utilizand bastoanele de cauciuc si gaze lacrimogene.

Multimea s-a imprastiat insa imediat, politistii legitimand persoanele care se mai aflau in perimetru, inclusiv jurnalistii. De asemenea, cei aflati in perimetru au fost perchezitionati. In jurul orei 23.00 fortele de ordine si-au incheiat activitatile.

Absenta premierului Ferenc Gyurcsany de la spectacolul de incheiere a festivitatilor a determinat, pare-se, o “lipsa de interes” din partea celor care ar fi dorit, din nou, sa-i ceara demisia. Politia a identificat persoane care venisera cu oua la ceremonia de inchidere a aniversarii.

In cursul serii, un incident in trafic a dus la o altercatie intre un grup de “skinheads” si un tanar, ocazie cu care politisti in civil au intervenit imediat si au descoperit in portbagajul atacatorilor cocktailuri Molotov si petarde.

Razboi intre palate si in Ungaria

Presedintele Ungariei, Solyon Laszlo, in discursul rostit cu prilejul aniversarii celor 51 de ani de la Revolutia din 1956, a declarat: "Nu putem si nu dorim sa uitam cele intamplate in noaptea de 23 octombrie, din urma cu un an. Demonstrantul nu are voie sa lezeze legile. Dar statul de drept este lezat in mod deosebit de interventia brutala a politiei.

Bilantul ranirii demonstrantilor nu se poate inchide in asa fel incat faptele politistilor sa ramana ale unor autori necunoscuti. Este un lucru care se mai poate insa reglementa".

Presedintele Solyom a mai adaugat ca inca nu exista un raspuns fara echivoc la intrebarea "Revolutia de la 1956 sau Kadar Janos?", lasand apoi a se intelege ca natiunea trebuie sa aleaga intre spiritul libertatii generat de evenimentele de la 1956 si regimul Kadar si urmasii acestuia. Aluzia viza guvernarea de stanga a premierului Gyurcsany.

In cursul zilei, la Budapesta, au avut loc nu mai putin de 59 de manifestari prilejuite de celebrarea datei de 23 octombrie.