Pana in iunie, 14 prezentatori aveau un asa-numit „statut de vedeta”, un contract prin care, printre altele, primeau lunar, in afara salariului, o suma bruta intre 500 si 5.000 de lei.

Comitetul Director stabileste astazi clar care vor fi noile beneficii. Din informatiile EVZ, in noua formula nu va mai exista formularea „statut de vedeta”, bonusul maxim lunar va fi de cel mult 3.000 de lei, iar lista de beneficiari va fi extinsa.

In vechea schema, veniturile unei vedete, salariu plus bonus, puteau ajunge in jurul valorii de 10.000 de lei.

Fara decont la benzina

Contractele de vedeta au fost introduse in urma cu patru ani, ca un bonus pentru prezentatorii/vectori de imagine si ca un stimulent care sa impiedice migratia catre alte posturi. Cei care nu erau agajati ai TVR, Andreea Marin, de exemplu, nu intrau in aceasta categorie.

Statutul de vedeta aducea cateva avantaje, dar si obligatii: in afara salariului lunar, vedeta primea intre 5 si 50 de milioane lei, i se deconta un plin de benzina si, trimestrial, ii erau alocati 15 milioane de lei pentru haine.

In schimb, se obliga sa vina la evenimentele organizate de TVR, daca institutia il solicita, sa nu isi asocieze imaginea si sa nu apara in alte medii decat cu stirea institutiei.

Comitetul Director a discutat, luni, in principiu, modificarile pentru noile bonusuri. TVR intentioneaza sa reduca la 3.000 de lei indemnizatia lunara data in plus la salariu.

Doar o parte dintre prezentatori, probabil cei de pe lista vedetelor, vor beneficia de bani in plus. Va intra in aceasta categorie, din informatiile EVZ, si Corina Secheres, prezentatoarea emisiunii „Arena leilor”, de pe TVR 2.

Toti prezentatorii care apar la televizor, incluzand reporterii, vor primi bani pentru haine: o suma trimestriala intre 500 si 3.000 de lei, in functie de formatul si frecventa emisiunii. Pragul maxim se va duce, probabil, catre cei de la Stiri si de la Sport, prezenti zilnic in programe.

Venituri mai mici

Din calculele EVZ, exista posibilitatea ca veniturile unora dintre vedetele postului public sa fie mai mici decat erau pana in luna iunie.

Anul trecut, conform unei liste trimise parlamentului, salariul unui realizator pornea de la 3.481 de lei, iar cel al unui redactor-prezentator de la Stiri de la 4.169 de lei.

Pragul maxim la care puteau ajunge era de 6.500 de lei. Adaugand bonusul lunar (maximum 5.000 de lei), venitul lunar al unei vedete sarea de 10.000 de lei.

Integral in Evz