Mezzanine Management, companie austriaca care acorda finantare de tip mezanin, si-a extins operatiunile pe piata romaneasca, primul pas fiind deschiderea unei reprezentante.

"Dat fiind faptul ca activitatea de fuziune si achizitii s-a dezvoltat in ultima perioada, observam o crestere a cererii de solutii de finantare complexe, in care finantarea de tip mezanin completeaza imprumuturile oferite de banci si investitiile furnizorilor de capital", a afirmat ieri directorul executiv al companiei, Franz Hoerhager.

Finantarile de tip mezanin reprezinta imprumuturi subordonate pe termen lung, rambursabile in totalitate la scadenta, care functioneaza ca un imprumut clasic, pe o perioada cuprinsa intre cinci si opt ani.

O diferenta fata creditele bancare o constituie existenta unei optiunii (warrant) prin care imprumutatorul sa devina proprietarul, la un anumit moment predefinit, a unei cote parti din capitalul imprumutatului.

Imprumuturile mezanin sunt subordonate creditelor bancare din punct de vedere al garantiilor si rambursarilor, atat pentru principalul imprumutului cat si pentru dobanda.

Doua fonduri ce cumuleaza peste 300 milioane de euro

O alta caracteristica o constituie posibilitatea instituirii unui gaj pe actiunile imprumutatului. "Intentia noastra este sa sprijinim companiile care doresc sa realizeze investitii sau au nevoie de finantare pentru a se extinde organic", Ruxandra Pana, director investitii la Mezzanine Management Gmbh.

Primul fond de tip mezanin al companiei, Accession Mezzanine Capital I (AMC I), creat in 2003, a cumulat 115 milioane euro. AMC II, cel de-al doilea fond al companiei, este estimat la o valoare de 200 milioane euro si ar putea fi inchis pana la sfarsitul anului.

Integral in Adevarul