Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide pe 30 octombrie daca va admite cererea lui Gheorghe Diaconescu, avocatului lui Adrian Nastase, privind retrimiterea dosarului la DNA, pentru refacerea anchetei.

Potrivit lui Diaconescu, din trimiterea in judecata a clientului sau reiese ca acesta este acuzat de acte de coruptie comise in exercitarea functiei de prim ministru, iar in acest caz s-ar impune ca cererea de urmarire penala sa fie facuta de presedintele Romaniei, dupa avizul Comisiei speciale.

"Fata de argumentele expuse, apararea inculpatului Adrian Nastase solicita respectuos desesizarea ICCJ si restituirea cauzei procurorului pentru refacerea urmaririi penale in conformitate cu procedurile reglementate in Capitolul III al Legii privind responsabilitatea ministeriala", a conchis avocatul.

Fostul premier Adrian Nastase si fostul presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru acuzatii de coruptie in dosarul privind mostenirea matusii Tamara.

Nastase este acuzat de dare de mita, iar Ioan Melinescu de savarsirea infractiunilor de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii.

Daca cererea avocatului fostului premier ar fi admisa, ar fi al patrulea dosar important pe care instanta suprema il retrimite in mai putin de o saptamana procurorilor pentru reluarea anchetei. Primul din serie e fost dosarul "Zambaccian", pe 18 octombrie, urmat de "Rompetrol" si "Loteria" pe 22 octombrie.