Centrul operativ pentru situatii de urgenta a emis miercuri o avertizare hidrologica referitoare al raurile mici, nemonitorizate hidrologic, din Bacau, Harghita si Vrancea. Avertizarea este valabila in intervalul 24 octombrie, ora 15.00 - 25 octombrie, ora 14.00.

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie si izolat a cotelor de inundatie.

UPDATE: Peste 10.000 de persoane sunt izolate in judetul Vrancea, in timp ce in judetul Bacau statisticile arata ca peste 3.000 de oameni sunt in aceeasi situatie.

In Vrancea, cele mai mari probleme au fost provocate de iesirea din matca a raului Susita si a paraului Zabrauti, dar si de viiturile puternice formate pe muntele Magura Odobestiului.

In Bacau, pagubele cele mai importante au fost cauzate de apele Trotusului.

Autoritatile au actualizat si avertismentele de cod galben si portocaliu emise marti.

Astfel:

- Se ridica codul partocaliu pentru raurile din bazinele hidrografice: Jiu - curs superior, Gilort, Oltet, Lotru, Ialomita, Prahova, Teleajen si Buzau, respectiv pentru areale restranse aferente judetelor: Hunedoara, Gorj, Valcea, Dambovita, Prahova, Brasov, Covasna si Buzau.

- Se ridica codul galben pentru raurile din bazinele hidrografice: Strei, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Motru, Gilort, Olt - curs mijlociu si inferior, Arges, Dambovita si Ialomita - curs superior, aferente judetelor: Hunedoara, Timis, Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Sibiu, Arges si Dambovita.

- Ca urmare a propagarii viiturii formate anterior in bazinul Jiului, nivelurile se vor mentine peste cotele de atentie pe sectorul Rovinari - Filiasi (niveluri in scadere), peste cotele de inundatie pe sectorul aval Filiasi - Racari (niveluri in scadere), in crestere intre cotele de atentie si inudatie pe sectorul aval Racari - Podari si respectiv in crestere peste cotele de atentie pe sectorul aval Podari.

- Se mentine avertizarea cod galben pentru unele rauri din urmatoarele bazine hidrografice: Olt superior, Prahova, Teleajen, afluentii Siretului si Prutului, precum si raurile din Dobrogea, aferente judetelor: Harghita, Covasna, Brasov, Prahova, Buzau, Vrancea, Galati, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi, Suceava, Botosani, Tulcea si Constanta.

- Se mentine avertizarea cod portocaliu pentru unele rauri mici nemonitorizate hidrologic si necadastrate precum si pe cursurile superioare ale raurilor: Putna, Rm. Sarat si Trotus, si pe unii afluenti ai lor: Vizauti, Milcov, Ramna, Cotatcu, Sulta, Ciobanus, Asau, Oituz, putand fi afectate areale restranse aferente judetelor: Vrancea, Harghita si Bacau.