Ministerul de Finante si Banca Centrala a Rusiei sunt ingrijorate de cresterea necontrolata a datoriei externe, a carei amploare ameninta stabilitatea sistemului financiar si a economiei, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Vicepresedintele bancii, Aleksei Uliukaev, a declarat marti ca datoria externa a bancilor si companiilor rusesti a depasit, in luna octombrie 300 miliarde de dolari, iar viceministrul de finante, Serghei Storciak, a anuntat ca institutia pe care o reprezinta este gata sa declanseze o monitorizare a imprumurilor externe ale companiilor.

Expertii sunt de parere ca guvernul va fi nevoit sa demareze o campanie de limitare a creditarii din strainatate, chiar daca datoria va continua sa se mareasca in continuare.

Economia rusa plateste si asa circa 40-45 miliarde de dolari anual dobanda procentuala la aceste credite, o povara care, spun specialistii, ar putea aduce la faliment o serie de intreprinderi. Potrivit ultimelor dale ale Bancii Centrale, datoria externa a Rusiei echivaleaza cu 384,8 miliarde de dolari, din care datoria sectorului privat reprezinta 220,4 miliarde.

Restul constituie datoria sectorului de stat, unde sunt incluse datoriile guvernului si ale Bancii Centrale, precum si ale bancilor si intreprinderilor nefinanciare care se afla sub controlul statului.

De remarcat, mai noteaza publicatia rusa, ca datoria externa se apropie de volumul rezervelor in valuta aur ale tarii (424 miliarde dolari) si continua sa creasca.