Cifra de afaceri a companiilor de asigurari care activeaza pe piata autohtona va creste semnificativ in urmatorii zece ani si va depasi zece miliarde de euro, de la trei miliarde in prezent. Bancile vor reprezenta unul dintre motoarele cresterii in contextul in care importanta lor in distribuirea politelor va creste semnificativ, se arata in studiul Roland Berger Strategy Consultants.

Studiul despre piata europeana de asigurari arata ca Romania prezinta cel mai ridicat potential din regiune, atit pe segmentul asigurarilor non-viata, cit si pe cel al asigurarilor de viata.

Ritmul anual mediu de crestere a primelor brute de pe piata locala (mai ales pe segmentul asigurarilor de viata) il va depasi pina in 2017 pe cel din tari precum Ungaria, Polonia sau Cehia si va fi cu mult peste cel inregistrat de Austria si Germania, se arata in studiul Roland Berger.

Romania are cel mai scazut nivel al primelor de asigurare pe cap de locuitor (75,6 euro) din Europa Centrala si de Est. Densitatea asigurarilor generale este mai mica de 1,5%, iar cea a asigurarilor de viata, sub 0,5%.

Studiul realizat de Roland Berger mai arata ca industria constuctiilor, piata imobiliara si industria auto vor avea cel mai alert ritm de dezvoltare si vor stimula la rindul lor sectorul bancar, al leasingului si al asigurarilor.

Potrivit aceluiasi studiu, asigurarile non-viata au generat peste 80% din primele totale in 2006, in crestere cu 25% fata de anul precedent. In acelasi timp, numarul contractelor pe segmentul asigurarilor de viata a crescut, in timp ce prima medie a scazut, spre deosebire de segmentul asigurarilor non-viata.

Cresterea volumului total de prime pe segmentul non-viata s-a datorat numarului mare de contracte inregistrate de asiguratori (in crestere cu 22%). Scaderea primei medii de asigurare de viata a fost generata in principal de dezvoltarea pietei creditelor ipotecare si de transformarea politei de viata in produs de masa.

Reprezentantii Roland Berger au facut o comparatie intre Romania si Germania, care arata ca prima medie de asigurare de viata din Romania reprezinta doua treimi din valorile inregistrate in Germania.

integral in Cotidianul