Republica Moldova a elaborat un proiect de lege prin care vor fi recunoscute proprietatile transnistrene, a declarat presedintele Vladimir Voronin intr-un interviu acordat publicatiei Komsomolskaia Pravda si preluat de Rador.

Voronin a precizat ca proiectul de lege elaborat de autoritatile de la Chisinau are la baza “intentia proprietarului din stanga Nistrului de a-si legaliza pamantul in dreapta Nistrului”.

Oficialul moldovean a declarat ca "guvernul va publica un regulament prin care proprietarii de pamant din Transnistria vor putea intra gratis in posesia actelor de proprietate asupra pamantului de la autoritatile Republicii Moldova".

Presedintele afirma insa ca proiectul de lege privind proprietatea “poate fi adoptat doar odata cu adoptarea statutului definitiv al Transnistriei, nici mai devreme nici mai tarziu”, adaugand ca legea nu poate functiona altfel.

“Daca o vom adopta inainte de solutionarea conflictului, atunci legea va fi inutila si nu va proteja pe nimeni in regiune”, a declarat Vladimir Voronin.

In urma cu o saptamana, un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene de la Chisinau preciza ca Republica Moldova este pregatita sa se intoarca la masa negocierilor privind Transnistria, fara conditii prealabile.

Potrivit comunicatului, delegatia moldoveana la sedinta Consiliului permanent al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a informat Consiliul despre noua initiativa care include dezarmarea treptata a partilor, libera circulatie a cetatenilor si lansarea de proiecte economice si sociale comune.

Agenitia ITAR-TASS a precizat ca liderii de la Tiraspol au reactionat cu prudenta la propunerea oficialilor moldoveni.

Presedintele autoproclamatei Republici Transnistrene, Igor Smirnov, s-a grabit sa caracterizeze initiativa ca “populista”, in timp ce presedintele Parlamentului, Evgheni Shevchuk, a anuntat ca Tiraspolul se pregateste “sa ofere un raspuns adecvat propunerilor Moldovei”.

Comunicatul MAE de la Chisinau a venit la doar cateva saptamani dupa ce presedintele Vladimir Voronin anuntase ca doreste reluarea negocierilor asupra statutului Transnistriei.