Bugetul companiei Gazprom pentru 2008 este inca in lucru, dar Gazprom Eksport si-a prezentat deja prognoza tarifara pentru Europa - 275,1 dolari mia de metri cubi, anunta cotidianul Vedomosti, citand surse proprii. Ceea ce inseamna o crestere cu patru procente fata de pretul actual.

Livrarile planificate sunt la nivelul a 157,6 miliarde metri cubi (exclusiv gazele Gazpromului). Informatia a fost confirmata de unul din managerii Gazprom eksport. Europa a fost dintotdeauna principala piata de desfacere pentru compania rusa, aducand peste jumatate din profit.

Judecand dupa previziunile pe anul viitor, veniturile realizate din exporturile europene vor constitui baza bugetului - profitul net al concernului din vanzari va fi de minim 43 de miliarde de dolari, cu 20% mai mult decat anul acesta.

Analistii au fost insa surprinsi de prudenta Gazpromului, noteaza Vedomosti. Incepand din primavara, produsele petroliere se scumpesc stabil: pretul la combustibil diesel a crescut, din aprilie pana in octombrie, cu 48%.

Aceasta scumpire va influenta inevitabil contractele Gazprom - preturile practicate pe pietele europene sunt dependente de cotatiile pentru pretul la produse petroliere din ultimele 6-9 luni.

De aceea, prognozele expertilor difera considerabil de cele ale Gazpromului: Evghenia Disliuk, de la Uralsib, crede ca in 2008 gazul pentru Europa va costa peste 290 de dolari mia de metri cubi, iar analistii de la Troika Dialog considera ca in primul trimestru al anului viitor preturile europene ale Gazprom ar putea sa treaca pentru prima data de 320 dolari mia de metri cubi.

Insusi Ministerul Dezvoltarii Economice prognozeaza un pret de 281 dolari mia de metri cubi. Numai expertii de la compania de audit Brockerkreditservice sunt de parere ca pretul nu va urca mai sus de 273 dolari mia de metri cubi. Dar Gazprom s-a fript deja cu prognoze optimiste, aminteste Vedomosti.

In toamna anului trecut, compania calculase ca in 2007 va vinde in Europa gaze naturale in medie cu 293,8 dolari mia de metri cubi, obtinand, astfel, un profit de 46 miliarde dolari. Previziunile au fost modificate ulterior - ultimul plan fiind calculat pentru 265 de dolari.