Duminica, 21 octombrie a.c., au luat sfarsit la Istanbul Zilele filmului romanesc, organizate sub deviza Ro-Mania! Filme premiate din Romania, de catre Institutul Cultural Roman Dimitrie Cantemir-Istanbul in colaborare cu Muzeul de Arta Moderna Istanbul Modern si cu sprijinul Consulatului General al Romaniei la Istanbul.

Deschis la 5 octombrie, acest eveniment al filmului romanesc s-a bucurat de un real -si previzibil- succes.

In seria ultimelor evenimente din cadrul programului, semnalam premiera in Turcia, la 13 octombrie, a filmului regretatului regizor Cristian Nemescu, California Dreamin’(nesfarsit) .Oaspetii turci de la diferite universitati si fundatii au fost incantati de film, poate si pentru ca, spun ei, au gasit multe lucruri comune cu modul de viata si comportamentul turcilor.

In aceeasi zi s-a desfasurat si o dezbatere cu tema Filmul romanesc contemporan, programata intre doua vizionari la California Dreamin’ (nesfarsit).

Participantii, intre care membri ai diasporei romane, au primit detalii despre California Dreamin’ (nesfarsit) de la criticul roman de film Alex Leo Serban, aflat in dialog cu colegul sau turc, Necati Sonmez, familiarizat cu cinematografia est-europeana.

Cu mare interes a fost asteptata la Istanbul alta premiera, la care biletele au fost epuizate cu multe zile inainte: aceea a deja celebrului film 4 luni, 3 saptamani,2 zile al regizorului Cristian Mungiu, care a avut loc in data de 19 octombrie, in cadrul festivalului Filmekimi, organizat de Fundatia de Arta si Cultura Istanbul, filmul fiind receptat, asa cum era de asteptat, cu mare entuziasm.

Iubitorii turci ai filmului romanesc si-au manifestat deschiderea pentru aducerea si a altor filme romanesti, data fiind experienta cineastilor romani din „noul val”, care se bucura de tot mai mult succes pe plan international si care intereseaza in tot mai mare masura pe colegii lor turci, informeaza ICR Istanbul.