Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa ca democratii vor sustine in Parlament varianta de vot uninominal propusa de presedinte, adica acea varianta in care parlamentarii sa fie alesi cum sunt alesi primarii.

Liderul PD a mai adaugat ca Parlamentul si Guvernul au avut la dispozitie peste opt luni, de cand presedintele a venit in Parlament si a anuntat intentia organizarii unui referendum pentru votul uninominal si

nu s-a facut nimic in acest sens.

„Nu din cauza PD, Parlamentul sau Guvernul nu au adoptat acest proiect de lege. PD a stat in compromisuri cu Pro Democratia tocmai pentru a nu fi acuzat ca din cauza lui nu se adopta acest proiect de lege”, a mai afirmat liderul PD, cu referire la faptul ca democratii nu sustin sistemul de vot mixt al Asociatiei Pro Democratia, ci varianta anuntata de seful statului.

Presedintele Basescu a semnat in urma cu doua zile decretul privind organizarea referendumului pentru votul uninominal, odata cu alegerile pentru Parlamentul European, in 25 noiembrie. Totodata, premierul Tariceanu a anuntat ca luni isi va asuma raspunderea in Parlament pe proiectul legii votului uninominal.

Premierul sustine proiectul Asociatiei Pro Democratia, care prevedere votul uninominal mixt cu compensare. Acest lucru inseamna ca jumatate dintre mandatele de parlamentar sunt castigate de candidatii care au obtinut cel mai mare numar de voturi. Restul se redistribuie in functie de scorul partidelor, la nivel national.

In schimb, presedintele le cere cetatenilor, prin referendum sa se pronunte asupra votului uninominal majoritar in doua tururi. Asta inseamna ca, daca nici un candidat dintr-un colegiu uninominal nu obtine peste jumatate din voturi, se organizeaza turul doi in care intra candidatii clasati pe primele doua locuri.