De altfel, din vremuri imemoriale, politicienii mai beneficiaza de inca un spatiu asigurat de radioul public - emisiunea "Antena Partidelor Parlamentare". Ca sa faca loc in grila, conducerea editoriala a RRA a trebuit sa suspende cateva emisiuni pe timpul campaniei.

De luni pana vineri, de la ora 15.00 la 15.50, au fost scoase patru emisiuni de dezbateri sociale (una de medicina, una de administratie locala, una de invatamant si una sociala) si o emisiune de autor pe teme de politica externa si europeana - "Periscop".

De-a lungul vremii (in timpul guvernarii Nastase sau in campania pentru referendumul din luna mai), realizatorii acestor emisiuni, sotii Bogdan si Cerasela Radulescu, s-au aflat de mai multe ori in conflict cu conducerea institutiei, din motive de nerespectare a politicii editoriale impuse de sus.

"Tronsonul orar a fost stabilit prin negociere, in Comisia speciala din Parlament. Aceste 50 de minute trebuiau scoase de undeva si am ales o ora rezonabila, ca sa nu stricam prime-time-ul", ne-a explicat Doina Jalea, redactor-sef al RRA.

Ea neaga eliminarea anumitor emisiuni incomode pentru politicieni: "De data aceasta, nu e vorba de emisiuni scoase din alte ratiuni. Dar nu poti sa bagi un picior in pantof, daca acolo este deja un alt picior".

Reprezentantul Agentiei de Monitorizare a Presei, Razvan Martin, se mira de decizia RRA. "si noi ne punem anumite semne de intrebare in legatura cu aceasta decizie editoriala.

E posibil sa fie o masura represiva, pentru ca e foarte ciudat cum, in preajma alegerilor europene, scoti o emisiune care dezbate tocmai teme europene si politica internationala", spune Martin.

Problema nu a ramas fara ecou nici la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), care a discutat in sedinta de ieri aceasta problema, dar a conchis ca este o decizie editoriala care nu se afla in competenta sa.

Un articol de Andrei Luca Popescu

Integral in Romania libera