Ritmul in care omul a utilizat resursele planetei in ultimii 20 de ani pune in pericol supravietuirea omenirii, atrage atentia un studiu al Organizatiei Natiunilor Unite realizat de 400 de specialisti si citat de cotidianul The Times in editia electronica de vineri.

Potrivit studiului, fiecare locuitor al planetei consuma, in acest moment, o cantitate de resurse cu o treime mai mare decat poate suporta planeta. Expertii au calculat ca fiecare persoana are nevoie de 21,9 hectare de pamant pentru a-si acoperi necesitatile, in conditiile in care capacitatea planetei este de doar 15,7 hectare de persoana.

Unul dintre motive este acela ca populatia planetei a crescut, in ultimii 20 de ani, cu 34 de procente, de la 5 miliarde de locuitori, in 1987, la 6,7 miliarde, in prezent.

30% dintre amfibiene, 23% dintre mamifere si 12% dintre pasari sunt amenintate cu disparitia, in timp ce unul din 10 rauri importante ale planetei seaca in fiecare an.

Verdictul dat de specialistii Programului de Mediu al Natiunilor Unite se vrea un apel urgent la actiune, expertii atragand atentia ca nu mai este mult pana cand situatia va deveni una fara cale de intoarcere, noteaza The Times.

Marion Cheatle, unul dintre specialistii implicati in program, spune ca deterioarea progresiva a mediului este strans legata de dezvoltarea economica, care va continua sa afecteze fara oprire starea planetei.

Raportul ONU analizeaza schimbarile intervenite asupra mediului incepand din anul 1987.

Raportul arata ca schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mai presante probleme in acest moment, la fel de ingrijoratoare fiind considerate problema surselor de apa potabila, a terenurilor agricole sau biodiversitatea.