Vimetco NV, grupul care detine ALRO Slatina, va construi, impreuna cu firma romaneasca Interagro, o centrala electrica pe carbune in Romania, costurile estimate de surse independente depasind 1 miliard de euro.

Centrala va avea o capacitate de aproximativ 1000 Mw, iar o parte din productie va fi utilizata de ALRO. Vimetco a decis construirea unei centrale pentru a avea acces la o sursa de electricitate pe termen lung si pentru a avea independenta fata de sursele externe, potrivit unui comunicat postat pe site-ul grupului. Ea va fi functionala in anul 2012.

Christian Wust, CEO la Vimetco, a spus ca, in acest mod, compania va reusi sa monitorizeze si sa controleze mai bine costurile la electricitate. „Acordul e un pas important in strategia noastra de a avea independenta energetica pentru uzina de aluminiu din Romania”, a declarat Wust.

Conform ziarului „Curentul”, centrala proiectata de ALRO si de Interagro va fi construita la Turnu Magurele si va costa 1,24 miliarde de euro.

„ALRO este cel mai mare consumator industrial de energie electrica din Romania. In toata lumea, marii producatori de aluminiu au acces la energie electrica ieftina si la surse credibile, care sa nu le produca surprize. E un pas logic”, a declarat pentru HotNews.ro analistul pe probleme de energie Catalin Dimofte.

Catalin Dimofte spune ca pretul ar putea depasi 1 miliard de euro, dat fiind ca, la un asemenea proiect, costul este de peste 1000 de euro pe Kwh.

El spune ca proiectele ALRO de a construi o centrala in Romania sunt mai vechi. „Acum multi ani, se vorbea de o centrala pe baza de gaze”. Compania s-a inscris si in cursa pentru constructia urmatoarelor doua reactoare de la centrala nucleara Cernavoda, cumparand caietul de sarcini.

Trei sferturi din energia consumata de ALRO provine, la ora actuala, de la Hidroelectrica, iar restul e cumparata de pe piata libera.

Vimetco e fostul Marco Group, care si-a schimbat numele in luna aprilie a acestui an. Grupul detine controlul ALRO Slatina, care, la randul ei, controleaza in Romania ALUM Tulcea si ALRO Extrusion SRL. Vimetco N.V., inregistrata in Olanda, e condusa prin intermediul Vimetco Management Gmbh din Elvetia.

Potrivit mai multor surse concordante, afacerea e controlata de omul de afaceri rus Vitali Macitski, care apare pe site-ul companiei cu functia de vicepresedinte al grupului.

Actionarul majoritar al Interagro SA, grup profilat pe agricultura, e omul de afaceri Ioan Niculae (75 la suta). Compania este si „trader” de energie, fiind licentiata de autoritatile de profil in urma cu cativa ani.