Peste 60.000 de credinciosi s-au rugat in fata moastelor Cuviosului Dimitrie cel Nou, incepand de joi dimineata si pana vineri la pranz, a anuntat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, citat de Realitatea TV.

Unii pelerini au stat la rand peste 20 de ore pentru a se inchina la moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane Daniel a oficiat vineri Sfanta Liturghie pe Dealul Mitropoliei, in timp ce slujba de sambata va avea loc in Catedrala Patriarhala, unde si-au anuntat participarea diverse personalitati politice.

Pe toata durata pelerinajului, care va dura pana luni dimineata, Crucea Rosie are amenajate trei corturi pe Dealul Mitropoliei unde cei care au probleme de sanatate vor primi ajutor, iar Biroul social al Patriarhiei a anuntat ca este pregatit sa ofere sandviciuri si ceai fierbinte pelerinilor.

Credinciosii au inceput sa se stranga pe Dealul Mitropoliei inca de miercuri seara, iar reprezentantii BOR estimeaza ca peste un milion de oameni se vor inchina la moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Bucurestiului, Bogdan Ciubotaru, a anuntat ca sambata va avea loc sfintirea si inaugurarea radioului si televiziunii Trinitas, apartinand Patriarhiei Romane.

Sfantul Sinod a hotarat, in 1955, sarbatorirea Cuviosului Dimitrie cel Nou in intreaga Biserica Ortodoxa Romana, stabilind ca sarbatoarea sa aiba loc in 27 octombrie, la o zi dupa Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie.

Potrivit datelor anuntate de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, peste 350.000 de romani poarta numele de Dumitru sau Dumitra, cu derivatele acestora Dumitrita, Mitica, Dumitrina, Dimitrie.