Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a retras avizul unui numar de 41 de agenti de marketing, colaboratori ai ING Fond de Pensii si a dispus radierea din Registrul agentilor de marketing si inscrierea acestora in baza de date cu persoane care au interdictie de a mai desfasura activitati de marketing al fondului de pensii administrat privat.

De notat, ca pana in prezent, ING Fond de Pensii a atras cei mai multi participanti la Pilonul II de pensii.

Oficialii «arbitrului» pietei de pensii private obligatorii au declarat pentru HotNews.ro ca masura a fost luata la solicitarea administratorului in cauza.

Potrivit informatiilor Comisiei de Supraveghere, cei 41 de agenti au desfasurat activitati de marketing pe parcursul primei luni de aderare la fondurile de pensii administrate privat si au intreprins o serie de actiuni, definite de Lege ca fraude, asa cum a reiesit din analiza efectuata asupra primelor doua raportari bilunar transmise la CSSPP.

Neregulile constatate:

- falsificarea actelor de aderare

- obtinerea semnaturii participantului sub presiune.

- oferirea unor parti din comisioanele aferente activitatii de marketing

- semnaturile au fost obtinute prin intermediar sau nu sunt ale viitorilor participanti

- permisiunea semnarii actelor de aderare de catre participanti in prezenta unor terte persoane, neautorizate in acest sens

Comisia a mai precizat ca administratorul in cauza, respectiv ING Fond de Pensii, "constatand ca faptele acestora au constituit infractiuni, a rezilizat contractele de mandat cu aceste persoane, sesizand totodata si organele de cercetare penala”.

Directorul ING Fond de Pensii: Numarul cererilor de aderare a ajuns la 620.000. Avem peste 43.000 de agenti autorizati

“Aceasta cerere de retragere a autorizarii a fost facuta la solicitarea noastra. Suntem primii care sanctionam neregulile si suntem in permanenta atenti ca agentii nostri sa respecte regulile si standardele impuse. Celor 41 de agenti li s-a reziliat contractele de mandat, sesizandu-se totodata si organele de cercetare penala.

Toti agentii nostri de marketing au trecut prin programe de training si li s-a explicat foarte clar care sunt actiunile pe care au voie sa le intreprinda pentru vanzarea de pensii private”, a declarat pentru HotNews.ro, Radu Vasilescu, director general ING Fond de Pensii.

Directorul ING Fond de Pensii a declarat pentru HotNews.ro ca pana in prezent la fondul administrat de companie au fost atrase 620.000 de persoane.

Potrivit Legii nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat este interzis administratorilor, agentilor de marketing si persoanelor afiliate acestora:

- sa transmita informatii false, inselatoare sau care pot crea o impresie falsa despre fondul de pensii si administratorul acestuia

- sa faca afirmatii sau previziuni despre evolutia unui fond de pensii altfel decat in forma si modul prevazute in normele CSSPP

- sa ofere beneficii colaterale in scopul de a convinge o persoana sa adere la un fond de pensii sau sa ramana participant la acesta

sa acorde foloase pentru facilitarea aderarii potentialilor participanti

Potrivit datelor prezentate joi, de catre CSSPP, pana pe 15 octombrie, 1,16 milioane de persoane au aderat la sistemul de pensii private obligatorii, ING Fond de Pensii situandu-se pe primul loc, cu mai mult de 462.000 de persoane atrase pentru pilonul II.

Radu Vasilescu, director general ING Fond de Pensii, a declarat pentru HotNews.ro ca "in prezent ING Fond de Pensii are cel mai mare numar de agenti de marketing autorizati, respectiv peste 43.000. Compania tinteste atragerea unei cote de piata de 30%, respectiv un milion de participanti".