PRM a initiat un proiect de lege in care este prevazuta suma de o mie de euro pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale care doresc sa plece din Romania in tara mama „pentru ca nu recunosc Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, relateaza NewsIn.

Senatorul PRM, Gheorghe Funar, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa ca prima este valabila doar daca este vorba de o plecare definitiva, iar cheltuielile de transport sunt suportate de la bugetul de stat. Senatorul PRM si-a exprimat, totodata, dorinta ca toti maghiarii posesori ai legitimatiei de maghiar sa paraseasca Romania. Informatia a fost imediat preluata de agentiile internationale de stiri.

Proiectul de lege mai prevede despagubirea din partea statului roman pentru o casa sau apartament si terenul aferent, la pretul pietei, iar cetatenii care doresc sa beneficieze de acest facilitati le pot cere o singura data si doar in perioada stabilita de lege.

„Pentru a descaleca mai usor in pusta maghiara, initiatorii considera ca este bine sa beneficieze pe o perioada de doi ani de anumite facilitati, inclusiv de o prima de plecare definitiva din Romania”, se mai arata in expunerea de motive, unde se face referire la sloganul UDMR pentru alegerile pentru Parlamentul European, „Noua descalecare”.

France Presse a preluat declaratia lui Gheorghe Funar, comentand ca propunerea PRM intervine dupa o radicalizare a principalului partid al minoritatii maghiare, UDMR - aflat la guvernare -, care pledeaza in favoarea autonomiei judetelor unde membrii acestei comunitati - in total de 1,6 milioane persoane - sunt majoritari.

Funar, fost primar al Clujului, este cunoscut atat pentru virulentele luari de pozitie antimaghiare, dar si pentru gesturile excentrice. In perioada mandatului sau, a ordonat vopsirea pubelelor, indicatoarelor si trotuarelor de pe unele artere in culorile drapelului Romaniei, mai noteaza France Presse.

Sa mai spunem ca aceste declaratii vin pe fondul scaderii in sondaje a Partidului Romania Mare. Astfel potrivit ultimului studiu, dat publicitatii de INSOMAR, PRM, alaturi de UDMR si PNG ar atinge pragul electoral de 5%, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri legislative, in conditiile in care la alegerile legislative PRM a obtinut 13 procente.