Presedintele Vladimir Putin l-a informat pe premierul norvegian Jens Stoltenberg in legatura cu faptul ca 24% din actiunile in noul operator al proiectului Shtokman au revenit companiei StatoilHydro, informeaza Vedomosti. Reactia pietei a fost promta - actiunile companiei norvegiene au crescut cu 4% - un record in ultimele cinci saptamani.

Gazprom, care va primi 51% din operator, a anuntat doar catre seara ca a reusit sa faca rost de un al doilea partener. Primele 25% au fost oferite in iulie companiei franceze Total, tot dupa o discutie telefonica: la acea data, Putin s-a conversat cu presedintele Nicolas Sarkozy.

Pe langa StatoilHydro, pretendent la restul de 24% a fost grupul american, ConocoPhillips. Mult timp s-a crezut ca sansa este de partea Conoco, analistii notand ca, in primul rand, Rusia are nevoie de relatii bune cu SUA, iar in al doilea rand, Conoco dispune de terminale de regazificare.

Ieri, surse Conoco au declarat pentru Vedomosti ca sunt dezamagite de alegerea Gazprom.

Shtokman este unul dintre cele cinci mari zacaminte ale Gazprom. Strainii nu au acces direct la acest zacamant. Partenerii vor fonda o companie speciala care va fi operatorul primei faze a proiectului.

Tot gazul ramane la Gazprom, noul operator urmand sa construiasca intreaga infrastructura, pe care o va detine timp de 25 de ani, dupa care va primi bani de la Gazprom pentru folosirea ei.

Americanii nu au fost lasati pe tusa din motive politice, Conoco fiind in bune relatii cu Rusia, sustine directorul Fundatiei pentru securitate energetica nationala, Konstatin Simonov.

Dupa toate probabilitatile, norvegienii au fost cei care au insistat pe o cota de participatiune aproape egala cu Total, iar tehnologiile norvegiene sunt mai importante pentru Gazprom, considera analistul.

Dar StatoilHydro va primi mai putine drepturi in organele de conducere ale operatorului decat Total, sutin surse concordante ale Gazprom.