Compania de utilitati cu capital majoritar ceh CEZ Romania vrea sa produca in urmatorii trei ani pana la 20% din energia totala a tarii avind la dispozitie doua miliarde de euro pentru achizitii si proiecte greenfield, a declarat directorul de afaceri corporatiste din cadrul companiei, Adrian Borotea.

Pentru realizarea acestui obiectiv, societatea va trebui sa aiba capacitati de productie care sa insumeze 1.000 MW. “Vrem sa detinem in doi-trei ani o cota pe piata de producere de energie de 15-20% pentru a ne asigura o anumita independenta.

Banii nu reprezinta o problema”, a precizat Borotea.Potrivit acestuia, CEZ Romania urmareste parteneriate cu autoritatile locale pentru dezvoltarea de proiecte greenfield pe amplasamentulul actualelor CET-uri o data cu preluarea unor capacitati de la Termoelectrica.

“Estimam ca pina la finele anului vom avea documentele semnate pentru primul proiect de preluare a unui CET”, a explicat Borotea.

Interseul major al companiei este de a dezvolta capacitati de productie in zona unde deja activeaza ca distribuitor, respectiv Oltenia. Directorul companiei a mai spus insa ca lucrurile avanseaza destul de greu la nivelul Conisliilor Locale din cauza neintelegerilor dintre oficiali legate de culoarea lor politica diferita.

Totodata, compania si-a manifestat si interesul pentru modernizarea termocentralelor Borzesti si Galati, pentru care a depus deja documentatia de participare.

de Florin Cojocaru

integral in Cotidianul