Bancpost a marit, saptamana trecuta, dobanzile la creditele imobiliare acordate in urma cu aproximativ trei ani. Ce inseamna pentru clienti marirea dobanzilor? Cresterea ratelor pe care le vor plati luna de luna. La un credit de 30.000 de euro, de exemplu, rata lunara va creste cu 14 euro, ajungand la 386 de euro.

Din luna noiembrie, banca va opera noi majorari de dobanzi la o parte din imprumuturile ipotecare vechi. La creditele in euro dobanzile vor creste cu 0,6 puncte procentuale, iar la cele acordate in lei si franci elvetieni vor fi marite cu 0,5 puncte procentuale.

La respectivele produse banca practica in prezent dobanzi incepand cu 8,9% la euro, 6,5% la franci elvetieni, respectiv de 10,9% pentru lei.

Dobanzile marite de Bancpost sunt variabile, dar nu fluctueaza in functie de indicii de referinta pentru moneda in care a fost luat creditul, ci in functie de indicele de referinta al bancii.

In cazul creditelor imobiliare acordate in 2004, oficialii bancii precizeaza ca, „din momentul acordarii, aceste dobanzi au fost majorate doar o singura data (in 2005), desi indicii pe piata internationala au suferit ajustari semnificative in ultimii ani”. Indicele de referinta pentru moneda europeana a inregistrat cresteri de peste doua puncte procentuale.

Daca dobanzile percepute de Bancpost ar fi fost legate de indicii de referinta, dobanzile suportate de clienti ar fi crescut in intervalul trecut de la luarea creditului.

integral in EvZ